201507.23
0

Zmagovalci tekmovanja EuroCloud Slovenije 2015

Med najboljšimi storitvami v oblaku tudi XLAB-ov Smart Locator in Elektrinina storitev Cloud.Kronoterm podjetja Termotehnika.

Letos je potekalo že peto zaporedno tekmovanje EuroCloud Award Slovenije, namenjeno ponudnikom storitev računalništva v oblaku, ki so dejavni na slovenskem trgu. Tekmovanja se je tokrat udeležilo 16 podjetij, ki so tekmovala v kategorijah Najboljša storitev v oblaku za horizontalne trge, Najboljša storitev v oblaku za vertikalne trge, Najboljša storitev v oblaku Startup podjetja in Najbolj inovativna storitev računalništva v oblaku.

Storitve je komisija ocenjevala skozi kriterij potenciala inovacij oziroma potenciala njihovega razvoja za nove storitve ter ponujene izboljšave trenutne ponudbe na trgu (cena, dostava, nove storitve). Drug kriterij, ki ga je žirija ocenjevala je bil vpliv na končne uporabnike in sistem, ki ga podjetja s storitvami naslavljajo ter na koncu še potencial, ki ga imajo izbrane storitve na lokalnih ali globalnih trgih ter odprtost storitve in skladnost na področjih zakonodaje, varnosti in interoperabilnosti.

Zmagovalci po kategorijah so:

Najbolj inovativna storitev računalništva v oblaku

Slovenija je v konkurenci 40+ držav v Evropi leta 2014 dobila nagrado za »najboljško inovacijo« – ravno zaradi uvedbe našega programa Smart Locator. Opozoriti moramo, da je prvo mesto za Slovenijo rezultat glasovanja iz vseh 40+ držav. Njihova stranka je cela država Finska(!) oziroma finski 112 (klic v sili) (»Emergency Response Centre Association«).

Najboljša storitev v oblaku za vertikalne trge

Komisija je določila najboljšo oceno med vsemi finalisti pri potencialu oz. dostopnosti na trgih (lokalnem, mednarodnem, pri vpostavitvi partnerskega kanala, trenutno v Sloveniji (primer Cloud.KRONOTERM podjetja TermoTehnika), ki ga ta storitev ponuja na tradicionalnem trgu upravljanja s toplotnimi postajami in pa reference na lokalnem trgu pri podjetju v povezavi s proizvajalci naprav, ki toplotne postaje upravljajo.

Najboljša storitev v oblaku za horizontalne trge

Najboljšo oceno je komisija določila za področje vpliva na končnega uporabnika, produktivnost & cena ter z vidika prodaje & marketinga, saj je zmagovalec na osnovi podpore s storitvami v oblaku omogočil izredno hitro implementacijo storitve na globalnih trgih, predvsem pa celovitega obvladovanja življenjskega cikla oblačne storitve in celovitega pregleda delovanja oblaka s strani uporabnika.

Najboljša storitev v oblaku Startup podjetja

Najboljšo oceno je komisija določila za področje vpliva na končnega uporabnika, produktivnost & cena ter z vidika prodaje & marketinga, saj je zmagovalec na osnovi podpore s storitvami v oblaku omogočil izredno hitro implementacijo storitve v B2B poslovnem modelu na EU in globalnih trgih skladno s poslovnimi načrti širitve, ki so jih pridobili v mednarodnem inkubatorju in že tudi prvo večjo investicijo, tudi kitajskega investitorja.

Prijave je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Marko Šmid (direktor poslovnega razvoja – SRC d.o.o.), Matej Rus (višji predavatelj na Univerzi Maribor), Boštjan Rubežnik (IT direktor – Akrapovič d.d.), Mitja Vavpotič (poslovni razvoj – Xlab), prof.dr. Marjan Krisper (profesor na Fakulteti za računalništvo, in informatiko v Ljubljani), prof.dr. Matjaž Jurič (profesor na Fakulteti za računalništvo, in informatiko v Ljubljani), Dušan Zupančič, direktor ZIT in Dalibor Baškovč (direktor Zavoda e-Oblak – EuroCloud Slovenija).

Zmagovalci slovenskega tekmovanja bodo tekmovali v konkurenci z drugimi sodelujočimi državami za evropsko EuroCloud  nagrado, ki bo predvidoma 7.oktobra 2015 v Barceloni.