201702.21
0

Zlata nit 2016: Med finalisti ptujska Intera in Lotrič Meroslovje iz Selc

Znanih je 21 finalistov Zlate niti 2016. Letos je v omenjenem izboru sodelovalo skupno 87 podjetij, od tega 45 majhnih , srednje velikih 32, deset pa se jih uvršča v kategorijo velikih podjetij z več kot 250 zaposlenimi.

Izbor za najboljšega zaposlovalca tokrat poteka že desetič. V sedmerici podjetij, ki so prepoznana za najboljša v kategoriji malih podjetij, pa so tokrat Kompas Xnet, List, Mega M, Optiweb, Tu-Val ter člana Kluba slovenskih podjetnikov, podjetji Intera in Lotrič Meroslovje.

Ptujska Intera je v svoj CV že dopisala naziv najboljši zaposlovalec med malimi podjetji v izboru Zlata nit 2013, vendar pa se nikakor ne želi odreči rednemu ocenjevanju kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo. Zato v Zlati niti sodeluje že osmo leto zapored. In spremembe, ki jih prinašajo sodobne tehnologije, so tudi Interi, ki že dobro desetletje razvija Intrix CRM, kar podjetjem pomaga izboljševati poslovne procese in odnose s strankami, s tem pa prodajne rezultate, močno v prid.

Vsi po duši raziskovalci

Ekipa Intere trenutno šteje 20 ljudi, za njimi pa je uspešno leto. Lani so ekipo okrepili za pet sodelavcev, razvojnikov. »Presegli smo mejo 5000 uporabnikov naših storitev in ponovno dosegli več kot 20-odstotno rast prihodkov. Poleg tega nam je naš Intrix CRM uspelo nadgraditi z na trgu edinstveno prilagodljivo mobilno aplikacijo. Nenehen razvoj je za našo ekipo odločilnega pomena, saj smo prav vsi po duši raziskovalci, seveda vsak na svojem področju,« je zadovoljen direktor Peter Ladič.

»Veseli me, da so tudi slovenska podjetja v novih tehnologijah končno prepoznala svoje priložnosti in da v njih vidijo konkretne koristi, ne več samo stroškov. Pred desetimi leti smo podjetja še morali učiti o tem, kaj je sploh CRM (upravljanje odnosov s strankami). Današnji vodilni (in zaposleni) pa so večinoma zelo na tekočem z novimi tehnologijami in se zavedajo sprememb, ki jih je treba sprejeti. S tega vidika nam je zdaj precej lažje in naš Intrix CRM je, kot rečeno, vedno bolj iskan.

Izbor Zlata nit ima zame prav poseben pomen, saj gre za zelo referenčen izbor, komisija pa je sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov. Dobremu počutju ekipe v Interi namreč posvečamo veliko pozornosti. Stres, cinizem in nezadovoljstvo vedno obravnavamo kot kritične kazalnike potrebe po ukrepanju, spremembah. Vnovična, že osma zaporedna uvrstitev v finale je potrditev, da smo še vedno na pravi poti. Lepo je spremljati ocene in naš napredek v primerjavi s preteklimi leti. Med naše najpomembnejše vrednote poleg skrbi za naše naročnike spada tudi skrb za naše družine.« V Interi se močno zavedajo pomena talentiranih ljudi, zato jih skušajo prepoznavati že med šolanjem.

Ekipa Intere

Fotografija: Ekipa podjetja Intera

Med finalisti tudi gazela Lotrič Meroslovje

Lotrič Meroslovje iz Selc v Zlati niti sodeluje sedmič. Podjetje deluje v okviru skupine Lotrič Metrology, katere del so še podjetje Lotrič Certificiranje z Kranja, Iskra Lotrič s Podnarta ter hčerinska podjetja iz Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, celotna skupina pa trenutno združuje več kot 110 strokovnjakov s področja meroslovja. Lani se jim je pridružilo več kot 10 novih sodelavk in sodelavcev, pozitivni trend zaposlovanja pa načrtujejo tudi v letu 2017.

Lani je podjetje praznovalo 25-letnico obstoja. Celotna skupina je dosegla pet milijonov evrov skupnih prihodkov, za letos načrtujejo 14 -odstotno rast. »Ta bo temeljila predvsem na povečanem obsegu izvoza na tuje trge ter povečanem obsegu poslovanja hčerinskih podjetij, pri čemer je velik poudarek namenjen uspešnemu obvladovanju stroškov. Razvoj novih inovativnih produktov in rešitev, med katerimi trenutno prednjači EXACTUM – pameten merilni sistem za samodejni nadzor in avtomatizacijo procesov v industriji, zdravstvu, laboratorijih, skladiščih, galerijah, pri transportu oziroma povsod tam, kjer so potrebni obvladovani pogoji – ima velik tržni potencial. Predstavlja pomemben korak na poti strateškega vstopa podjetja Lotrič Meroslovje na tuje trge ter cilja, da postanemo prepoznavni ne samo po naših kakovostnih storitvah, temveč tudi po vrhunskih in za uporabo enostavnih meroslovnih produktih in rešitvah, kar predstavlja glavne izzive za prihajajoče leto,« poudarja Marko Lotrič.

Zunaj Slovenije ustvari tretjino prihodkov. Poleg poslovanja na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji smo lani z ustanovitvijo podjetja Lotrič Messtechnik GmbH v sosednji Avstriji naredili velik razvojni korak naprej,« je prepričan Marko Lotrič. Lotrič Meroslovje je družinsko podjetje z izjemno dodelanim sistemom prepoznavanja dobrega dela sodelavcev, nagrajevanja in zadržanja. »Jasno nam je, da je pri snovanju skupne zgodbe uspešnega podjetja vloga posameznika, ki dela v dobrobit vseh, še kako pomembna. Spodbujamo stalen osebni razvoj sodelavk in sodelavcev, katerim so v vsakem trenutku na voljo najrazličnejša usposabljanja ter jim odpiramo različne možnosti njihove inovativnosti.

Ponosni smo na nagrado SPACE, s katero spodbujamo izboljšave, inovacije in ustvarjalnost na vseh področjih. Vsak zaposleni lahko s pomočjo utečenega sistema odda svoje mnenje in predloge izboljšav, ki se upoštevajo pri finančnem nagrajevanju. Poleg mesečne nagrade, kjer zaposleni zbiramo utrinke, konec leta podelimo nagrade sonce leta, zvezde leta, satelit leta, supernova in komet. Zaposleni, ki na mesečni ravni dosegajo največjo zavzetost, nagradimo z denarno nagrado in pohvalo. Najboljša zgornja tretjina sodelavk in sodelavcev pa je predstavljena na informacijskih točkah v podjetju,« našteva Lotrič.

Sicer pa so zaposleni med drugim eden od devetih ključnih dejavnikov znotraj modela odličnosti EFQM, kateremu sledijo v podjetju Lotrič Meroslovje. Imajo jasno izdelan načrt promocije zdravja na delovnem mestu ter so imetnik polnega certifikata Družini prijazno podjetje. Veliko pozornosti namenjajo tudi skupnim vrednotam ter medsebojnemu povezovanju.

Lotrič Meroslovje Zlata nit

Fotografija: Marko Lotrič s sodelavci

Povzeto po: www.dnevnik.si