201612.27
0

Žive jaslice v Postojnski jami

Že skoraj 30 let je minilo odkar so v čarobni Postojnski jami prvič postavili žive jaslice, ki so s časom postale pravi božični spektakel. Žive jaslice v Postojnski jami so največja postavitev živih jaslic v podzemni jami na svetu in so uvrščene med deset najlepših božičnih prizorov na svetu.

Spektakularna predstava, ki navdušuje že od prvega dne, je v letu rekordov in izjemnih dogodkov sledila trendom in pomeni čaroben vrhunec praznikov ter zaključek leta. Žive jaslice v Postojnski jami so v svoji 27 letni tradiciji zrasle v slovenski praznik, saj ne gre zgolj za predstavo, pač pa za nekaj kar v svojem življenju mora doživeti vsak Slovenec.

Pred premiernim ogledom 27. Živih jaslic je predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj na novinarski konferenci spregovoril o novostih predstave ter o poslovanju podjetja v letošnjem letu.

MOČ JASLIC – PALICA SV. JOŽEFA

Letos najtoplejše in najdaljše Žive jaslice v državi, ki so postavljene ob celotni turistični poti Postojnske jame (5 kilometrov), uvajajo novo tradicijo: slavnostno predajo palice sv. Jožefa, ki je pričevalka vseh jaslic v Postojnski jami doslej. Gre za originalno leseno palico, ki so jo posebej izdelali za prve Žive jaslice, upodobljene v Tartarusu leta 1989. Postala je simbol Živih jaslic in nepogrešljiv rekvizit, ki že ima za družbo posebno sentimentalno vrednost.

JAMA SE LETOS KOPA V SOJU BARVNIH LUČI

Letošnje jaslice vključujejo 17 svetopisemskih prizorov, 2100 luči in okoli 150 nastopajočih vsak dan. Prav posebne luči letos v jami prebujajo neverjetne občutke. Projekcija vitraža na stropu dvorane Velike gore, ki je s svojimi 168 tisoč kubičnimi metri tako prostorna, da bi vanjo lahko spravili največjo katedralo, dejansko pričara mogočnost katedrale v jami.

Organizacija in priprave so letos potekale dva meseca, pri tem so sodelovali z Magičnim gledališčem Serpentes, ki je uresničilo njihovo idejo. Veliko nastopajočih je domačinov, že rednih gostov: zbori (med njimi s svojo prikupnostjo najbolj izstopajo mali Tamburjaši iz Vipave), igralci in solo pevci. Poseben vtis naredi operni pevec Jure Počkaj, ki z neverjetnim glasom skoraj zatrese Veliko goro, njegove posebne operne sposobnosti pa se dopolnjujejo pevki Polonca Barič in Teja Saksida ter čelist Arslan Hamidulina in harfistka Urša Rihtaršič, ki z milozvočnostjo presenetita ob poti.

LETO REKORDOV            

Na novinarski konferenci je predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj predstavil izjemne dogodke in dosežke v poslovno najuspešnejšem letu v zgodovini podjetja. 37 milijonov obiskovalcev v skoraj 200 letih, več kot milijon obiskovalcev vseh znamenitosti v upravljanju podjetja letos, ponovno obujena Predjamski grad in Vivarij Proteus, ki hitro pridobivata slavo in obiskovalce, ki si jih zaslužita.

Tudi poslovni kazalci in finančni rezultati, ki sledijo trendu prejšnjih let, kažejo na pravilno usmeritev politike podjetja. Tako je Postojnska jama d. d. najuspešnejše slovensko turistično podjetje, ki ostaja barometer slovenskega turizma in uspešno krmari med spremembami povpraševanja na svetovnem turističnem trgu. S širitvijo ponudbe, ki jo pomeni v letošnjem letu obnovljen hotel Jama, postaja Postojnska jama pomemben ponudnik tudi na področju nočitvenih in kongresnih kapacitet. Dobro delo in pravilna usmerjenost se potrjuje tudi z nagradami in priznanji, med katerimi v letošnjem letu izstopajo nagrada GZS predsedniku uprave Marjanu Batagelju za izjemne poslovne uspehe, priznanje Zlata boniteta odličnosti, ki jo je prejelo podjetje ter ne nazadnje priznanje gostov, ki so na piedestal postavili hotel Jama, kot najboljši slovenski hotel.

Zgodovinski dogodek razmnoževanja človeških ribic, ki je odprl nova, doslej neznana poglavja iz življenja človeških ribic, je posebna inspiracija celotnemu podjetju. Na tem področju so letos dosegli nove znanstvene ugotovitve, z inovativno poljudno znanstveno komunikacijo so te neverjetne živali iz podzemlja Postojnske jame približali globalnim medijem in javnosti. Še bolj so okrepili ozaveščanje o skrbi za okolje in vode, ki so dom človeške ribice in ustvarjajo jamo. Predsednik uprave je prav ob tem spomnil in opomnil na kruto realnost in posledice točkovnega zlivanja gnojnice in odlaganj smeti na krasu in v bližini jame. Smeti in strupi, ki jih ljudje odvržemo na površju vedno končajo v podzemlju.

Letošnje Žive jaslice so nedvomno vrhunec in zaključek, ki si ga rekordno leto zasluži. Gre za prireditev presežnikov in v prazničnem času med 25. in 30. decembrom se največja turistična jama v Evropi spremeni v edinstveno prizorišče, svetopisemski prizori pa so nanizani v najlepših kapniških prostorih.