201412.16
0

Žive jaslice v Postojnski jami, največja postavitev živih jaslic v podzemni jami na svetu, letos praznujejo jubilej

Žive jaslice v Postojnski jami so največja postavitev živih jaslic v podzemni jami na svetu. Gre za prireditev presežnikov, ki letos praznuje že 25. obletnico. V prazničnem času se največja turistična jama v Evropi spremeni v edinstveno prizorišče, svetopisemski prizori Jezusovega rojstva so nanizani vzdolž več kilometrov poti v najlepših kapniških prostorih. Kljub svoji četrtstoletni tradiciji pomeni velik organizacijski, scenografski in logistični zalogaj. Letošnji jubilej bomo obeležili s kar nekaj novostmi v postavitvi in vsebini. Nov, uvodni prizor, ki napoveduje biblijsko zgodbo o božjem rojstvu, bo prvič doslej postavljen v Plesni dvorani Postojnske jame, ki jo krasijo lestenci iz muranskega stekla in skozi katero se obiskovalci popeljejo z vlakom.

Postojnska jama v pričakovanju praznikov

Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo

Prizor »Oznanjenje Mariji« bo letos postavljen na vrhu Kalvarije (Velike gore), mimo katerega se bodo obiskovalci sprehodili po delu Postojnske jame, ki ga sicer ob rednem obisku ne vidijo. Ta prizor bo še posebej bogato opremljen s svetlobnimi in glasbenimi učinki. Novost letošnje postavitve predstavlja tudi drugačna postavitev enega od osrednjih prizorov, ki bo vključeval pravo senčno gledališče. Prireditev se bo zaključila v Koncertni dvorani, kjer bodo ob novoletni jelki obiskovalci uživali ob poslušanju žive glasbe in spremljanju akrobatske točke visoko pod stropom največje podzemne dvorane, ki jih bodo izvajale artistke plesnega gledališča Sinakt – Circo Teatro Danza iz Italije. Doživetje praznovanja božiča bodo letos z izjemnimi glasovi mladih pevcev ustvarjali Alenka Gotar, ki je svoj glas šolala na Mozarteumu v Salzburgu, Julija Kramar, zmagovalka šova Slovenija ima talent in domačin Jure Počkaj, ki v prazničnih dneh prav za nastop na prireditvi Žive jaslice pripotuje iz magistrskega študija solo petja na univerzi UCLA v Los Angelesu. K prazničnemu vzdušju pa na izviren način prispevajo nastopajoči pevski zbori, jaslice bosta vse dni spremljala božični sejem in veselo rajanje na ploščadi pred vhodom v Postojnsko jamo.

 Na jaslicah bodo nastopile stevilne glasbene skupine in priznani domaci izvajalci

Foto: Valter Leban za Postojnsko jamo

Jaslice tudi v Predjamskem gradu, Guinnessovem rekorderju

Le devet kilometrov od Postojnske jame je Predjamski grad, ena najosupljivejših srednjeveških utrdb, ki že več kot osemsto let ponosno stoji sredi stotriindvajset metrov visoke skalne stene. Predjamski grad je letos dobil še eno potrditev – kot največji jamski grad na svetu je vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Kot vsako leto ob božičnem času, pa bodo v njegovih prostorih postavljene velike slovenske jaslice, ki vključujejo prizore iz lokalnega življenja in tudi tamkaj bo poskrbljeno, da se bodo obiskovalci po ogledu lahko ogreli ob ognju in toplih napitkih.

 Prizori jaslic so postavljeni vzdolz celotne turisticne poti po jami

Foto: Valter Leban za Postojnsko jamo

Predstave Živih jaslic v Postojnski jami bodo:
20., 21., 25., 26., 27. 28., 29. december 2014, vedno ob 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 in 15.00 uri.