201604.22
0

Že peta sezona LUŠTovih paradižnikov

V Prekmurju so pričeli z že peto sezono predelave slovenskih paradižnikov znamke LUŠT. V steklenjakih na 61.000 kvadratnih metrih podjetje Paradajz d.o.o. letno pridela okoli 3.300 ton paradižnika, kar je več kot vsi drugi pridelovalci v Sloveniji skupaj. Projekt je bil zasnovan z namenom znižanja stopnje uvoza paradižnika v Slovenijo in povečanja samooskrbe. Njihova strategija in poslovni model sta namreč na domačem trgu ponuditi lokalno pridelano zelenjavo. Ta ima zaradi kratkih transportnih poti veliko boljši okus in večjo vsebnost hranilnih snovi.

Pomagajo jim čmrlji, zalivajo z deževnico, obirajo ročno.

LUŠTov paradižnik, pridelan v rastlinjakih v Renkovcih je gensko nespremenjen, vzgojen na organskem substratu, sestavljenem iz mešanice šote in kokosovih vlaken. Za opraševanje cvetov skrbijo čmrlji, proti boleznim in škodljivcem se borijo s predatorji in ekološkimi pripravki. LUŠTne paradižnike redno zalivajo z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku, vsi paradižniki pa so obrani ročno. Tako je zagotovljeno, da so obrani točno tisti paradižniki, ki so glede na zrelost za to primerni.

Del njihove zgodbe je, da paradižnik dozori na rastlini do konca, kar mu daje tudi boljši okus in večjo vsebnost vitaminov, mineralov, predvsem pa antioksidanta likopen. In ker LUŠTov paradižnik dozori na rastlini in ne med transportom, ga odlikujejo okus, svežina in sočnost.