201610.10
0

XLAB predstavil izkušnje pri pridobivanju projektov H2020 na Slovenskem forumu inovacij

Podjetje XLAB je na Slovenskem forumu inovacij predstavil izkušnje pri pridobivanju in koordinaciji projektov Obzorje 2020. Kot najuspešnejše MSP v Sloveniji na področju pridobivanja projektov H2020 je o izkušnjah spregovoril dr. Daniel Vladušič, vodja razvoja v raziskovalni skupini XLAB Research. Odgovarjal je na vprašanja o posameznih razvojnih fazah projekta – kako orisati koncept, preko kvalitativne in kvantitativne analize ter tehnične izvedbe do uspešnih praks prenosa znanja v industrijo.

Pri slednjem je izpostavil problematiko nedoločenosti izkoriščanja rezultatov projekta: “Po eni strani EC želi praktično podjetniški pristop in prodor na tržišče po drugi strani vrhunske raziskave in razvoj, ki je še precej oddaljen od samega trga. Tukaj je konstantno trenje, tako v pripravi projekta kot njegovi kasnejši izvedbi.”

S prenosom inovativnih tehnologij ima kot koordinator projekta H2020 MIKELANGELO za seboj uspešno leto – projekt se že uveljavlja s progresivo oblačno in tehnologijo za visokozmogljivo računalnišvo tako med ponudniki storitev kot predstavniki industrije. Po izkušnjah podjetja XLAB, ki ima za seboj 30 uspešno zaključenih evropskih in slovenskih projektov in trenutno sodeluje v 14 projektih H2020 in FP7, je uspeh pri prijavah med drugim odvisen od konzorcija, koordinatorja in projektne dokumentacije: “Partner, podjetje, mora zelo dobro vedeti, kaj hoče od projekta. Hkrati pa je projekt, konzorcij, živa reč – ključna je torej pripravljenost na spremembe.”