201707.21
0

V skupini GEC deluje že tretja generacija

Družba GEC je svojevrsten naslednik obrata za predelavo plastike in kovin, ki sta ga Emil in Jelena Gec odprla v 70-ih letih preteklega stoletja. Proizvodnja je na samem začetku potekala v garažnih prostorih hiše družine Gec, toda z naraščajočim obsegom dela so leta 1988 odprli tudi nove prostore, ki se danes uporabljajo kot baza pogona za predelavo plastike.

Takratni obrat je kupil opremo za izdelavo folij in hitrejše stroje za izdelavo plastičnih vrečk. Ker je ta vrsta ponudbe dosegla velik uspeh, se je pojavila potreba po še večjem proizvodnem pogonu in nabavi novih tehnologij. V želji po stalnem povečevanju svojih poslovnih aktivnosti sta Emil in Jelena Gec redno kupovala tehnično popolnejše stroje za izdelavo vrečk, stroje za tisk in nove linije za proizvodnjo folij. Posledično so tako počasi začeli opuščati stari program in vse večjo pozornost pripisovati specializaciji v proizvodnji folij in vrečk, ki so tudi danes glavni izdelki podjetja GEC d.o.o.

Od leta 1990 so bile zgrajene 4 proizvodne hale, nameščenih je bilo 5 linij za ekstruzijo, 4 varilci vrečk, linija za regeneracijo (ponovno uporabo) proizvodnih odpadkov, ki se na ta način v 100 % deležu vračajo nazaj v proizvodnjo. Podjetje je leta 2003 uvedlo ISO sistem 9001:2008 in je nosilec oznake “Green mark – sign of excellence”, kar je označba za trajne ali ‘zelene’ storitve, izdelke ali tehnologije zaradi ustvarjanja dodane vrednosti, spodbujanja, povečevanja konkurenčnosti in njihove uveljavitve na trgu. Gec je prav tako ponosni nosilec bonitetne oznake AAA, ki jo podeljuje Bisnode in prvi nosilec HALAL certifikata za plastično embalažo v Republiki Hrvaški.

Leta 2011 so na proizvodni hali namestili 20 KW sončno elektrarno, del izdelkov pa se proizvaja iz obnovljivih virov energije. V letu 2014 so stroje zamenjali z modernejšimi, hitrejšimi in hkrati tudi manjšimi potrošniki energije ter materiala. Osnovni proizvodni program obsega izdelavo plastične embalaže iz LDPE materiala – vse vrste vrečk in folij za pakiranje. Kupcu si želijo ponuditi “vse za pakiranje na enem mestu”. Prodajni trg obsega celotno območje Hrvaške, del pa se je uveljavil tudi na tujih trgih. Njihovi največji kupci so tovarne pijač, mlečnih in mesnih izdelkov ter proizvajalci vzmetnic in gradbenih materialov. Kakovost, kratek rok dobave in ugodna cena so osnovne značilnosti poslovanja podjetja.

Začetki družbe segajo v leto 1970

Ustanovitelj Emil Gec je bil rojen 23.7.1947 v Postojni in ravno v teh dneh praznuje 70 let. Njegova življenjska pot se je pričela v skromni kmečki družini, otroštvo pa je preživel v Petelinjah. Šolo za ključavničarja je končal v Postojni in se po poroki leta 1969 preselil na Hrvaško, v obmejno mesto Plešce, kjer je začrtal svojo podjetniško in družinsko pot.

Vizionar po duši si je zase in za svojo družino želel več in leta 1970 pričel s podjetniško dejavnostjo v garaži, kasneje pa nadaljeval v proizvodnih halah, v katerih še danes deluje družinsko podjetje Gec Plešce- za izdelavo plastične embalaže, ki bo kmalu praznovalo 50 let uspešnega delovanja.

Poleg podjetja Gec Plešce, ki ga vodi hči Irena Gec Andlar s sinovi je Emil pripomogel tudi pri ustanovitvi podjetja Gec GP Delnice- moderne žage za predelavo lesa, ki jo danes vodi sin Robert Gec.

Ker družina živi v prelepi dolini Kolpe je dobrodošla tudi namera širitve v turizem. Družba je med drugim lastnik podjetja Rupicapra – Počitniška hiša, ki se nahaja v neokrnjeni naravi Kolpske doline in je ponosni član Kluba slovenskih podjetnikov. Kot že tretja generacija naslednikov v družini se uspešno pripravljata vnuka Rok in Tin Andlar.

Fotografije: GEC d.o.o. in Rupicapra d.o.o.