201404.23
0

V Postojnski jami med prazniki rekordni obisk

Postojnsko jamo, Predjamski grad in Proteusovo jamo z Vivarijem je med velikonočnimi prazniki obiskalo največ obiskovalcev v samostojni Sloveniji doslej, skupaj več kot 19 tisoč. Postojnsko jamo si je od petka do ponedeljka, kolikor trajajo praznični dnevi, ogledalo 10.299 obiskovalcev.

Med njimi je bilo največ  turistov iz Italije (dobra tretjina vseh gostov), presenetljivo na drugem mestu pa so bili obiskovalci iz Južne Koreje, ki so predstavljali kar desetino vseh obiskovalcev. Samo v Postojnski jami jih je bilo preko tisoč. Po številu so jim sledili gostje iz Slovenije, Nemčije, Madžarske, Japonske, Španije, Avstrije, Hrvaške, Izraela in ZDA.

Na statističnem izpisu obiskovalcev pa najdemo poleg domala vseh evropskih, tudi predstavnike držav kot so: Bolivija, Venezuela, Latvija, Estonija, Ukrajina, Kazahstan, Južna Afrika, Kenija, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Indija in še mnoge druge – skoraj četrtina gostov prihaja iz neevropskih držav. Ne glede na rekorden obisk so ogledi potekali tekoče, brez čakanja, saj so bili izračuni predvidenega obiska dokaj natančni.

Glede na to, da je pred nami še nekaj prazničnih dni (italijanski praznik, slovenski praznik, prvomajske počitnice) ter da so napovedi in rezervacije dobre, v naslednjih tednih pričakujejo še veliko obiskovalcev. In ker Velikonočni prazniki pomenijo uvod v poletno sezono ter običajno tudi njeno napoved, menijo, da se jim tudi v poletnih mesecih obeta dober obisk, kar pa je odraz intenzivnega dela preteklih mesecev ter pravilne usmerjenosti na globalni trg. To potrjuje tudi podatek, da so v samo štirih dneh Postojnsko jamo obiskali predstavniki 60 držav sveta, v naboru katerih so bile zastopane čisto vse celine.