201508.18
0

V Parku Postojnske jame padli rekordi v obisku vseh znamenitosti

Postojnska jama je največja in najbolj obiskana turistična znamenitost v Sloveniji, kar se potrjuje tudi v zadnjih dneh, ko je poletna turistična sezona na višku.

Število obiskovalcev Postojnske jame in drugih znamenitosti, ki jih ima podjetje Postojnska jama v upravljanju je v teh dneh izjemno.  V nedeljo, 16. avgusta, so skupaj zabeležili skoraj 11.000 obiskov, od tega samo v Postojnski jami dobrih 6.400. Rekordi so ponovno padli v ponedeljek, 17. avgusta, ko je Postojnsko jamo obiskalo 6.530 gostov, vseh obiskov skupaj pa je bilo skoraj 11.500.

Skupno število obiskovalcev dosega številke iz zlatih časov, ko si je velika večina obiskovalcev ogledala le Postojnsko jamo in manjši del Predjamski grad. Trend enakomernega naraščanja števila obiskovalcev v družbi Postojnska jama beležijo že vse leto, in sicer 9-10 % v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, kar velja tudi za avgust. V tem času je tradicionalno največ gostov iz Italije, Nemčije in Avstrije (skupaj skoraj tretjina), po številu pa jim sledijo obiskovalci Izraela, Južne Koreje, Poljske, Španije in Nizozemske. Domačih obiskovalcev je v tem času približno 4 %, kar je nekoliko manj od letnega povprečja, ki se giblje med 5 in 10 %.

Veliko število obiskovalcev pričakujejo tudi v naslednjih dneh, ko so dnevi bolj primerni za izlete, kot kopanje na morju.

Postojnska jama obiskovalci

Fotografije: Iztok Medja za Postojnsko jamo d.d.