201704.18
0

V CUDV Radovljica se veselijo novih medalj

Ustanova Rdeča žoga že dve leti uspešno sodeluje s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, razveseljivi pa so tudi rezultati, s katerimi navdihujejo njihovi varovanci.

Zavod je namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim osebam z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju. Poleg programa vzgoje in izobraževanja za otroke in mladostnike, bivanja, zdravstvenega varstva in rehabilitacije svojim uporabnikom nudijo dodatne aktivnosti, med katere sodijo tudi športni programi.

Njihovi športniki se udeležujejo tekmovanj v okviru Specialne olimpijade doma in po svetu, redno se udeležujejo različnih rekreativnih prireditev, kot tudi maratonov po Sloveniji. Z željo, da bi njihovi varovanci nadaljevali in redno skrbeli za vzdrževanje telesne kondicije, so s sodelovanjem in podporo Ustanove Rdeča žoga nadgradili fizioterapevtsko sobo, ki sedaj vključuje stropno dvigalo za dvigovanje nepokretnih oseb ter terapevtsko mizo in opremili nadstandardni športni prostor s sobnimi kolesi, tekalno stezo in simulatorji veslanja za psihofizično stanje in zdravje preko 180 oseb, ki so redno ali delno vključeni v njihovo delovanje.

Konec preteklega meseca so se v Avstriji končale Zimske svetovne igre specialnih olimpijcev, ki so bile zelo uspešne tudi za 18-člansko slovensko odpravo. Domov se je vrnila s kar 23 medaljami. Osvojili so devet zlatih, osem srebrnih in šest bronastih.

Anja Kuhar z družino

Fotografija: Bronasta Anja Kuhar

Pri tem so bili izredno uspešni tudi predstavniki CUDV Radovljica. V alpskem smučanju je Anja Kuhar osvojila bronasto medaljo, v teku na smučeh je bil Nace Mencinger tretji in prvi v štafeti, v krpljanju pa je Barbara Peterka osvojila ekipno zlato in posamično srebrno in bronasto medaljo.

Zmagovalci

Specialne olimpijce naslednje veliko tekmovanje čaka čez dve leti, ko bo Abu Dabi gostil poletne svetovne igre specialne olimpijade.