201712.27
0

Udeleženci SBC Bootcampa izdelali inovativne led luči

V začetku decembra se je zaključil dvomesečni intenzivni program Kluba slovenskih podjetnikov – SBC Bootcamp, kjer so se udeleženci o tehnologiji, podjetništvu in razvoju oziroma kreativnosti učili interdisciplinarno, na izkušenjski ravni. Znanja, ki jih že imajo s fakultet (ali srednjih tehničnih šol), so imeli možnost prenesti v prakso in se preizkusiti v razvoju različnih produktov.

Pri vnaprej določenih izzivih so medsebojno sodelovali, in se z reševanjem le-teh podrobneje spoznavali z različnimi procesi, ki v podjetjih načeloma potekajo ločeno. Pod okriljem vodje programa Jerneja Pangeršiča in še dveh vodilnih mentorjev Roka Capudra in Katarine Bebar so udeleženci pridobili znanja, informacije in veščine za izdelavo novih, inovativnih produktov.

Na začetku programa so tako dobili posebno nalogo. Vsak posameznik si je moral izbrati svojo industrijsko panogo in na to temo izdelati namizno LED luč. Uporabili so materiale, ki so značilni za posamezno industrijo. Nanjo so se morali navezovati tudi logotip, ime in oblika luči. In nastali so štirje inovativni izdelki.

Pod okriljem udeleženca Andreja Klinarja je na temo prehranske industrije nastala prva LED luč. Ker so za prehransko industrijo značilne mehke oblike in linije, je luč zasnovana v obliki spirale. Izdelku je želel dodati tudi pridih tradicije in za razsvetljavo uporabil žarnico Edison.

Drugi izdelek je pripravil Aleš Guzelj. Za temo je izbral težko industrijo, zato je ogrodje luči sestavil iz močnejših materialov, kot so plastika, jeklo, karbon in steklo. Posebnost te luči je, da lahko na njej brezžično polnimo mobilne telefone.

Pod okriljem Andraža Čehovina je nastala tretja luč, ki predstavlja panogo gradbeništva. Ker se udeleženec navdušuje nad sodobnim načinom gradnje objektov, je luč izdelal iz treh različnih komponent in jih sestavil v elegantno celoto. Uporabljeni materiali so aluminij, les in beton.

Avtor četrtega izdelka je Gregor Medvešek, njegova tema pa je bila elektronika. Materiali, ki jih je uporabil za izdelavo luči so aluminij, les in pleksi steklo. Posebnost te luči pa je prižig na dotik. LED trak je Gregor sprogramiral tako, da se vsaka komponenta prižge ob točno določenem času oziroma po vrstnem redu. Prelivanje svetlobe zato ni naključje.

Da je šest tedenski program SBC Bootcamp prava izbira za posameznike, smo prepričani tudi v Klubu slovenskih podjetnikov. Veseli nas, da se bo ta projekt še naprej nadaljeval, rezultat programa pa bodo samoiniciativni posamezniki, ki bodo skozi ta program pridobili znanja, informacije in veščine, ki jim bodo pomagale pri sprejemanju boljših in tehtnejših odločitev.