Skupaj za Jakobove sanje

201510.07
0

Ustanova Rdeča žoga je v sodelovanju s Klubom slovenskih podjetnikov podprla Jakobove sanje.

Prvega februarja 2010 sta se policistki Aniti Krumpak in policistu Gašperju Zupanu iz Rogaške Slatine rodila dvojčka Ažbe in Jakob. Mlajši Jakob je na svet prijokal z dysmelio proksimalnega dela desne stegnenice, kar pomeni, da nima kolka in da mu zgornji del stegnenice ne raste. V Sloveniji je že imel potrebno operacijo in mu je po enem letu le začel rasti kolk, a poseg je bil neuspešen. Ker je bil ves material po štirih mesecih poškodovan, je bila nujna operacija za odstranitev vijakov in ploščic. Jakoba so tako nato po trinajstih mesecih ponovno operirali. Stanje njegovega kolka se je poslabšalo, saj sta začela glavica kolka in vrat zaradi nepravilnih postopkov in dodatnih poškodb odmirati. Mlada družina se ni vdala v usodo, še posebno odločna je bila mama Anita. Ob pogledu na Jakobovo 11 centimetrov krajšo desno nogo je upati in verjeti kar težko, toda Zupanovim je dodatnih moči vlil strokovnjak na Floridi v ZDA; dr. Dror Paley,ki je najbrž edini, ki še lahko pomaga njihovemu fantku.

“Dr. Paley je edini na svetu, ki izvaja to operacijo, sam jo je izumil in edini, ki nam da garancijo, da bo po operaciji Jakobov kolk normalen. Jakob bo po operaciji lahko normalno tekal, imel gibljivo nogico, ne bo šepal,” je povedala Anita Krumpak. Ob tem je poudarila, da ima Jakob samo eno možnost operacije, saj se pri vsaki dodatni operaciji še bolj poškoduje hrustanec, ki ga že tako ali tako ni kaj dosti ostalo.

Operacija na Floridi po uradnem predračunu stane veliko – več deset tisoč evrov, sledili bodo stroški tedenskih pregledov in rentgenskih slik. In ker družina sama takšnega denarnega bremena nikakor ne bi zmoga, so pred časom začeli vseslovensko akcijo zbiranja sredstev. Do zastavljenega cilja in odhoda v ZDA, ki je planiran 26.oktobra 2015, pa jim primanjkuje še nekaj sredstev.

Skupaj za Jakobove sanje

Na fotografiji: Tanja Skaza, Marko Lotrič, Jakob in Ažbe

Ustanova Rdeča žoga je v sodelovanju s Klubom slovenskih podjetnikov priskočila na pomoč v pravem trenutku. Z velikodušnim prispevkom je operacija malega Jakoba tako vse bliže. S tem pa tudi želja in upanje, da se bo Jakob za žogo kmalu lahko podil brez opornice.

Donacijo Rdeče žoge so spremljali tudi mediji. Tako je  postala še bolj odmevna in je Rdečo žogo umestila v slovenski prostor kot ustanovo, ki podpira ljudi in tako kot člani kluba, premika meje mogočega.