201710.23
0

Prvi SBC forum za okrepitev slovensko-nemškega sodelovanja

Gospodarsko povezovanje in sodelovanje prinašata številne koristi za vse vpletene, priložnosti je veliko. Zato se Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club – SBC), poleg povezovanja domačih podjetij osredotoča tudi na širjenje gospodarskega sodelovanja z drugimi evropskimi državami. Eno izmed takšnih sodelovanj je letos SBC sklenil z nemško organizacijo BVMW, prihodnost tega sodelovanja pa bodo svojim članom ter širši slovenski javnosti predstavili 15. januarja 2018 na SBC forumu.

Nemški BVMW predstavlja največje apolitično združenje malih in srednjih podjetij v Nemčiji, in šteje več kot 550.000 podjetij s skupno 11 milijoni zaposlenih. Njihov predsednik Mario Ohoven je hkrati tudi predsednik evropske zveze združenja malih in srednjih podjetij European Entrepreneurs CEA-PME in kot podjetnik deluje predvsem na področju investicijskega bančništva, prav tako pa pogosto prevzema vlogo svetovalca vladi, prepoznava Slovenijo kot zanimiv trg za nemške investitorje. Čeprav se zaveda majhnosti tržišča, pa kot veliko prednost omeni učinkovitost in inovativnost slovenskih podjetij ter verjame, da ima gospodarsko sodelovanje med obema državama velik potencial.

Nemčija je sicer že dolgo ena izmed glavnih gospodarskih partneric Slovenije, blagovna izmenjava med državama pa se je v letu 2016 približala 10 milijardam EUR, kar je 4,4 % več kot leto prej. Nemški kapital lahko najdemo v okoli 750 podjetjih na slovenskih tleh, nove naložbene priložnosti pa se vsakodnevno odpirajo tako za slovenska kot nemška podjetja.

Prvi SBC forum bo potekal na temo Povezovanje brez primere: Slovenija in Nemčija, namenjen pa bo predvsem podjetjem in managerjem, ki delujejo v Sloveniji in jih zanima sodelovanje z nemškimi podjetji ter prodor na nemški trg. Svoje izkušnje in motivacijo bodo z udeleženci med drugim delili nemški podjetnik in strokovnjak Mario Ohoven, predsednik upravnega odbora Postojnske jame in predsednik SBC Marjan Batagelj ter izjemno uspešen slovenski podjetnik Igor Akrapovič. Rdeča nit dogajanja bo predvsem vizija povezovanja obeh držav ter prihodnost njunega gospodarskega sodelovanja. Poleg tega pa je namen tovrstne gospodarske sinergije ponuditi podjetjem praktične in konkretne informacije glede priložnosti, ki se slovenskim podjetjem ponujajo na nemškem trgu, govorci pa se bodo spraševali tudi, kako tovrstna sodelovanja najboljše izpeljati in izkoristiti.

Ker predstavlja Nemčija tretjega najpomembnejšega investitorja v Sloveniji, je uspešno sodelovanje med obema državama zagotovo pomemben korak za gospodarsko rast Slovenije. Kot izpostavi Boštjan Šifrar, član SBC-ja in direktor uspešnega podjetja SIBO G, »se trud, delo in znanje, ki ga vložiš v nemški trg, izplačajo, ker je zelo obetaven in profitabilen trg.« Marko Lotrič, član SBC-ja in direktor skupine Lotrič Meroslovje pa meni, da je poslovno sodelovanje med državama logičen naslednji korak: »Široko paleto storitev smo že akreditirali in zdaj je Nemčija idealen partner, da vso to paleto storitev, ki jo imamo, ponudimo evropskemu tržišču.«

Prihajajoč SBC forum bo tako namenjen ne le povezovanju slovenskih podjetnikov z nemškim trgom, temveč bo s pomočjo živahne razprave omogočil predvsem oblikovanje smernic, ki bodo Slovenijo popeljale na pot večje produktivnosti. V ta namen bodo udeleženci dogodka osnovali tudi dokument z definiranimi koraki za poslovno naravnano prihodnost države.