201705.30
0

Prvi rojstni dan zmajevih mladičkov in Hotela Jama

30. maja 2016 je ekipo Postojnske jame razveselil prvi izleženi zmajček natanko 124 dni potem, ko so januarja lani na steklu velikega razstavnega akvarija opazili prvo odloženo jajčece. V nadaljnjih osmih tednih so tako prvič v zgodovini Postojnske jame spremljali izleganje kar 22 mladih ličink človeških ribic.

Naraščaj iz postojnskega podzemlja je takoj zaslovel kot »zmajčki iz Postojnske jame« po legendi in ljudskem izročilu, ki ga je zapisal že Janez Vajkard Valvasor. Ves svet, tako laična kot strokovna javnost, je budno spremljal (in še vedno spremlja) razvoj ličink v posebnem jamskem laboratoriju, ki je zaradi uspešnega razvoja in števila preživelih zmajčkov – teh je 21 – deležen številnih pohval strokovnjakov.

POVZETEK RAZBURLJIVEGA LETA

30. januarja 2016 so na steklu jamskega akvarija pod Koncertno dvorano opazili prvo jajčece. Iz akvarija so takoj umaknili preostale človeške ribice, akvarij pa prekrili s temno tkanino, da bi imela mama zmajevka čim več miru za odlaganje. V naslednjih osmih tednih je samica v akvariju izlegla kar 64 jajčec. Od teh se je razvoj zarodkov nadaljeval v 22 jajčecih. Po izleganju prvega mladička 30. maja se je v približno mesecu in pol izleglo vseh 22 mladičev (14. julija se je izlegel še zadnji). Jajčeca so že pred izleganjem prestavili v poseben jamski laboratorij, da bi v veliki akvarij lahko vrnili preseljene človeške ribice, ličinkam pa zagotovili optimalne pogoje za razvoj. Mladički se še vedno uspešno razvijajo v laboratoriju in vse poteka tako, kot mora.

Življenje v jamah je počasno in umirjeno, a kljub temu razburljivo in takšno je tudi življenje mladih zmajčkov. Prvo leto je bilo bolj »napeto«, polno dogajanja, sprememb in hitrega razvoja. Zdaj se je vse malo umirilo in razvoj  lepo poteka, ves čas pa jih skrbno spremljajo in beležijo vsak dogodek, ki bi lahko prinesel nova zanimiva spoznanja o življenju  človeških ribic. V naslednjih letih bodo zmajčki »izgubili« oči, saj jih bo prekrila koža, prav tako bodo izgubili sivkast pigment in bodo postali popolnoma »prosojni«. Spolno bodo dozoreli v naslednjih 14 letih in živeli bodo vsaj 100 let – to so seveda želje vseh, ki se trudijo v Postojsnki jami.

HOTEL JAMA

27. maja 2016 so v Postojni ponovno odprli kultni Hotel Jama, ki s svojo lepoto, prenovljeno podobo in osebjem zbira najboljše ocene -  je med najbolje ocenjenimi hoteli v tem delu Evrope in postavlja nove hotelske trende.

Z otvoritvijo tega vrhunskega objekta, ki dopolnjuje in zaokrožuje ponudbo celotnega parka Postojnska jama so dosegli začetni hotelirski preboj in pred letom dni stopili v nov del turistične dejavnosti. V povezavi s čudovitim ambientom v hotelu in obema svetovnima znamenitostma, Postojnsko jamo in Predjamskim gradom, lahko gostom še naprej ponujajo le najboljše.