201402.14
0

Predavanje Japca Jakopina na Stanford University v ZDA

Japec Jakopin je kot častni predavatelj na Stanfordski univerzi govoril o slovenski uspešnosti in slovenskem prispevku k evropski inovativnosti. Jakopin je kot primer visoko tehnološko razvitih podjetij, ki so vodilna na svojem področju, poleg Seawaya predstavil tudi podjetje našega člana Igorja Akrapoviča. Slovenijo je označil kot zeleno srce Evrope in stičišče različnih narodov, kultur in znanj. Po besedah Jakopina, prej omenjena dejstva prebivalcem Slovenije ponujajo dobre možnosti za uspešne poslovne povezave s svetom.

Govoril je tudi o tehnoloških procesih v podjetju Seaway, o razvoju ter pogledih v prihodnost. V težkih gospodarskih razmerah je njegovo podjetje našlo novo tržno nišo v projektiranju in izdelavi hibridnih, okolju prijaznih plovil (Greenline Hybrid), ki so jih do sedaj uspeli izdelati in prodati že preko 400.

Na podlagi razvojnih projektov bratov Jakopin in podjetja Seaway, je bilo od leta 1983 dalje v svetu izdelanih približno 60.000 različnih plovil, ki so v tem obdobju prejela večino pomembnejšihih mednarodnih nagrad in priznanj.

Jakopina so povabili za častnega govornika o evropski inovativnosti in podjetništvu zato, ker je bilo podjetje Seaway na navtičnem področju izbrano kot odličen primer uspešnega, tehnološko inovativnega podjetja iz Evrope.
Oglejte si posnetek predavanja.