201711.10
0

Postojnsko jamo obiskal že 38-milijonti obiskovalec

Ob rekordni sezoni so včeraj v Postojnski jami rekordno hitro znova »obrnili milijon« in v dopoldanskih urah dočakali že 38-milijontega obiskovalca.

VIP OBISKOVALEC

Tomos Terfel iz Walesa si je včerajšnji dan rezerviral za obisk Postojnske jame in Predjamskega gradu in niti sanjalo se mu ni, da bo že drugi dan dopusta v Sloveniji tako popoln in nepozaben, kot je sam pripomnil. Dolgo si želel obiskati Slovenijo in ravno obisk je bil rojstnodnevno darilo njegovega dekleta. Do samega trenutka razglasitve v Koncertni dvorani, ki je sledil ob zaključku rednega obiska jame, 38-milijonti obiskovalec ni vedel, da je prav on srečnež, ki so ga v Postojnski jami nestrpno pričakovali že več tednov.

V ZASEDI

Jutro v Postojnski jami se je začelo v pričakovanju novega »milijončka« – v pripravah na veliki dogodek, za podelitev nagrad in z nekaj živčnosti. Medtem, ko je ena ekipa v jami postavljala odre, preizkušala luči in vrvi, je druga ekipa stala »v zasedi« na blagajni in čakala, da se številke po dobrem letu obrnejo na 38-ti milijon. Ko je bil znan, se je pričelo klasično »jamsko zalezovanje«, saj je posebnemu obiskovalcu ves čas obiska skrivaj sledil eden od vodnikov (v civilu). Vendarle si ne moremo privoščiti, da bi nam ušel in ostal brez nagrade. Lanska izkušnja z »izgubljenim« milijontim obiskovalcem nas je izučila.

PRAV POSEBEN ŠOV

Ker imajo letos v Postojnski jami precej razlogov za veselje, so ob obeleževanju 38-milijontega obiskovalca priredili jamski šov. V sodelovanju z Magičnim gledališčem Serpentes so njihovi jamarji letos poskrbeli za še več efektov – s posebnimi lučmi, pompoznimi spusti s stropa in prihodi iz temnih koncev jame.

NEKAJ KOT POSTOJNSKA JAMA… ZA VSE LETNE ČASE

Nagrade za milijone so vedno navdahnjene z jamo, zato morajo odražati jamsko raznolikost, čarobnost in očarljivost. Predsednik upravnega odbora podjetja Postojnska jama d.d. Marjan Batagelj je ob dogodku poudaril, da je Postojnska jama čudovita v vseh letnih časih in dodal, da so lahko srečni, saj imamo v Sloveniji štiri letne čase in moramo obiskovalcu znati ponuditi Slovenijo ne le poleti, ampak tudi v drugih letnih časih.

»IZGOVOR« ZA POVRATEK

Glavna nagrada za 38-milijontega obiskovalca je zato ponudba za vse letne čase. 38-milijontemu obiskovalcu je Marjan Batagelj podelil bon za vikend oddih na Cerknem, nagrajenec pa se lahko sam odloči bodisi za sprostitveni oddih v termah hotela Cerkno bodisi za smučanje ali pa oboje. Cerkno je prav tako idealno za aktivne počitnice na kolesu. Ob tem je prejel tudi stekleno človeško ribico in navdušeno priznal, da ne more verjeti, da se to dogaja ter, da se veseli »izgovora« za ponovni obisk Slovenije, ko se bo morda končno naučil smučati.

Tradicionalno so znova obdarili tudi srečna osmoljenca – obiskovalca, ki sta obiskala Postojnsko jamo tik pred in tik po 38-milijontem obiskovalcu. Oba sta prejela človeški ribici iz imenitne idrijske čipke in monografijo Postojnske jame. Tako 38-milijonti kot oba »osmoljenca« so se slavnostno vpisali v Zlato knjigo obiskovalcev, kamor se že 200 let vpisujejo najimenitnejši obiskovalci Postojnske jame.

VSAK ŠTEJE

Vsak obiskovalec je zanje poseben in ga cenijo. Znamenitosti, ki sodijo v Park Postojnske jame (Postojnska jama, Vivarij, Expo in Predjamski grad), beležijo tudi v letošnjem letu rekorden obisk. Če so na ta dan v lanskem letu ravno preskočili milijon v skupnem številu obiskovalcev, se lahko pohvalijo, da so jih letos do 8.11.2017 našteli že skoraj 1.140.000, kar pomeni skoraj 14 % povečanje. Predvidevajo, da bodo do konca leta v vseh znamenitostih Parka Postojnske jame našteli preko 1.200.000 obiskov, kar je več kot primerljivo z leti pred osamosvojitvijo, ki so bila po številu obiskovalcev najuspešnejša. Vsak obiskovalec doprinese k širjenju izjemnega slovesa Postojnske jame in tudi k slovenskemu turizmu nasploh.

NA PRAGU DVESTOLETNICE

38-milijonti obiskovalec se je pojavil neposredno pred letom, ko bodo obeležili dvestoletnico odkritja najlepših delov Postojnske jame in je uvod v leto, ko se bodo poklanjali kraljici svetovnih jam. Vse leto bodo obiskovalci Postojnske jame lahko sodelovali na različnih dogodkih – majhnih in spektakularnih. Trajalo je dva milijona let, da je nastalo to osupljivo čudo narave, ki že 200 let jemlje dih obiskovalcem z vsega sveta. V letu praznovanj in spominskih obeležij bodo združili kulturo, umetnost in zabavo.

Fotografije: Iztok Medja za Postojnsko jamo d.d.