201504.10
0

Postojnsko jamo obiskal že 36 milijonti obiskovalec

Danes so v Postojnski jami ponovno zabeležili pomembno prelomnico, saj je jamo obiskal že 36 milijonti obiskovalec.

17. avgusta 1819 je kot prvi obiskovalec po novo odkritem delu jame stopal avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Ob tej priložnosti so uvedli vpisne knjige obiskovalcev in od takrat se tradicija štetja skupnega števila obiskovalcev Postojnske jame ni nikoli prekinila. V prvem letu so jo obiskali 104 gostje, proti koncu 20. stoletja pa skoraj milijon letno, do danes pa skupaj 36 milijonov.

36 milijonti obiskovalec je tako postala Marei Söhngen Haffer iz Nemčije, ki je prišla na ogled Postojnske jame s svojim možem. Gostja je povedala, da je bila na ogledu Postojnske jame že kot otrok. Obiskovalka je poleg praktičnih daril – ročno kovane človeške ribice in monografije o Postojnski jami prejela posebno darilo, panoramski prelet s helikopterjem nad Postojnsko jamo in Predjamskim gradom. Vidno navdušena sta se z možem vrnila iz kratkega izleta, kjer sta si znamenitosti ogledala še iz zraka.

Postojnska jama - obletnica.jpg 2

V Postojsnki jami nudijo za obiskovalce različne možnosti ogledov slovenskih podzemnih nebes  – od klasičnih turističnih ogledov, do posebnih narejenih po meri obiskovalca. Poleg doživljajskih ogledov postojnskega podzemlja izven turističnih poti ponudba vključuje tudi take, ki vključujejo panoramske oglede znamenitosti iz zraka s helikopterjem, saj se trudijo, da zadovoljijo čim več želja gostov.

Postojnska jama - obletnica

Fotografije: Iztok Medja za Postojnsko jamo d.d..