201607.07
0

Podjetje Kovis širi svojo proizvodnjo

Pretekli mesec so v Štorah odprli novo proizvodno dvorano Kovis, kjer bodo samo na tej lokaciji k 190 delovnim mestom v naslednjih nekaj letih dodali 40 novih.

Zgodovina podjetja Kovis sega v leto 1977, ko je današnji lastnik podjetja Anton Pangrčič po vrnitvi iz tujine začel kot samostojni podjetnik iz Velike Doline. Leta 1984 je pričel z izdelavo zahtevnih zavornih diskov in ležajnih ohišij za železniška tirna vozila. Kljub številnim preprekam je ob stalnem vlaganju v razvoj in kakovost podjetje uspešno poslovalo tudi v kriznih časih in zadovoljilo izjemno zahtevne odjemalce.

Njihovo hitro rast je pospešil nakup dela Železarne Štore leta 2000, kjer so v petek odprli tudi novo proizvodno dvorano, ki jih je stala 3,7 milijona evrov. Podjetje je sicer iz nekoč majhne obrtniške delavnice z danes novim objektom v Štorah in podjetji Kovis, Kovis Livarna, Kovis Transporti in Kovis Bačka Palanka v Srbiji, prepoznavno v svetovnem merilu. Letno razvijejo skoraj 300 novih proizvodov in izvažajo v kar 31 držav.

Prepričali so tudi Japonce

Podjetje, ki v zadnjih letih beleži povprečno 30 odstotno letno rast in več kot 96 odstotni izvoz, pogumno osvaja zahtevne svetovne trge drugega za drugim, kar je tudi posledica njihove odločenosti, da se še bolj uveljavijo kot svetovni proizvajalec ulitkov iz sive in nodularne litine za vse vrste strojev in mehanizacije, predvsem za železniški sektor.

Direktor Alen Šinko poudarja, da so že postali njihov dobavitelj in kupci kot so Alstom, Bombardier, Siemens, Hitachi in drugi jih že vključujejo v svoje razvojne načrte do leta 2030.

Fotografije: Tomaž Kos