201608.08
0

Passion Sea in Postojnska jama za čisto vodo

V Postojni so drugi dan v mesecu avgustu posvetili vodi. Njeni neizmerni moči, ki jo vsak dan vidimo v čudovitih kraških pojavih, v Postojnski jami, tudi v vodi, ki nam vsako jutro priteče iz pipe v kopalnici ali kuhinji.

Odzvali so se vabilu Združenja Passion sea, ki ga podpira Fundacija princa Aleberta II. Direktorica združenja Helga Piaget in kreativna direktorica Fiona Tan sta obiskali jamo in jo doživeli tako kot skoraj vsak obiskovalec: izjemno, posebno in brezčasno. Helgo Piaget, ki po svetu širi zavedanje o pomenu čistih voda in izobraževanju otrok v tej smeri, so sprejeli potem, ko jo je očarala zgodba njihove človeške ribice.

Direktor Postojnske jame je v svojem govoru poudaril, da ne moremo obrniti hrbta okoljskim problematikam, in da moramo tudi otroke izobraževati v takšnem duhu. Slovenske vode ne smejo postati »še en problem«, zato moramo vsi biti dosledni in neizprosni do upoštevanja zakonodaje in smernic na tem področju. Ne gre samo za odnos do naravnih virov, gre za odnos do naših naravnih bogastev in živali. »Prav z odnosom do teh najbolj ogroženih živalskih vrt, ljudje izkažemo svoje spoštovanje,« je poudaril Marjan Batagelj.

Direktorica Passion Sea je v svojem govoru spomnila na njihov trud in podporo pri izobraževanje otrok. V svojem govoru je omenila, da vode ne smejo biti »kemični koktejl«, zaradi dejstva, da se v jami uspešno razmnožuje človeška ribica, je pohvalila trud Postojnske jame in njenih zaposlenih. Ob tej priložnosti je združenje jami podarilo posebno belo zastavo, simbol čistih voda. Helga Piaget se je podpisala tudi v knjigo obiskovalcev, kjer se je zahvalila za čudovite »brezčasne trenutke v zmajevi jami«.

V dogajanju sta sodelovala tudi njihova biologa. Njuni najtesnejši sodelavci so mladi zmajčki, zato sta tudi sama poudarila pomen čiste vode za razvoj proteusov. Primož Gnezda je ob tem opomnil, da je človeškim ribicam onesnažena voda, tako kot, če bi ljudem zastrupili zrak.

Po uvodnih nagovorih je sledilo simbolno podajanje kozarca z vodo, zajeto na Kopi v jami. Pri tem so sodelovali gostje, obiskovalci in zaposleni v jami. S tem simbolnim podajanjem biološke čaše iz »zmajčkovega laboratorija«, so vsi želeli poudariti kako pomembna je skrb za vsako najmanjšo kapljico vode, saj prav iz kapljic nastajajo zgodbe jame in njenih bitij.

Fotografije: Postojnska jama d.d.