201803.15
0

Komentar SBC – Odstop premierja, zrelostni izpit za celotno slovensko politiko

Volivci si zaslužijo, da politične stranke tekmujejo za njihove glasove s programi za več podjetnosti in boljše službe. Samo to bo izboljšalo njihov standard.

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov si po odstopu predsednika vlade dr. Mira Cerarja želimo čim prejšnjih volitev, predvsem pa predvolilne kampanje, ki bo drugačna od vseh dosedanjih, ko so prevladovale ideološke teme in tudi demagogija.

Prepričani smo, da si slovenske volivke in volivci zaslužijo odgovore na naslednja vprašanja:

1.            Za višje neto plače vseh.

Kaj bodo stranke storile za višje neto plače zaposlenih v podjetjih, na način, da bo ob tem Slovenija tudi po produktivnosti dohitevala najbolj razvite članice EU, ne pa da nas je Češka dohitela in nas bo morda že kmalu celo prehitela?

2.            Za večjo pravičnost do zaposlenih v podjetjih.

Kaj bodo stranke storile, da bodo ukrotile nerazumne apetite v javnem sektorju in da bo tako več prostora za davčno reformo, s katero bi se bolj povečale neto plače vseh zaposlenih, tudi v podjetjih?

3.            Za manjše breme delovno aktivnih.

Kaj bodo stranke storile, da bo več delovno aktivnih in da bo njihova obremenitev zato manjša, možnosti za višje pokojnine pa posledično večje?

4.            Za večjo zaposljivost mladih.

Kaj bodo stranke storile, da bodo mladi ob vpisu imeli več informacij, katere fakultete se lahko pohvalijo s hitro in dobro zaposlitvijo diplomantov, katere pa ne?

5.            Za promocijo Slovenije, privlačne za inženirje.

Kaj bodo stranke storile, da bomo obdržali visoko strokovne kadre doma? Kaj bodo storile, da bo Slovenija postala bolj privlačna za visoko strokovne kadre, predvsem inženirje, iz tujine?

6.            Za bolj kvalitetne službe.

Kaj bodo stranke storile, da bodo podjetja čim več dobička reinvestirala v razvoj in nova, bolj kakovostna delovna mesta?

7.            Za pošteno obravnavo pacientov.

Kaj bodo stranke storile, da bodo čakalne dobe v zdravstvu krajše zaradi organiziranosti zdravstva in boljšega upravljanja denarja zavarovancev, to je pacientov, ne pa s še dražjim financiranjem zdravstva?

8.            Za hitrejše zmanjšanje zadolženosti.

Kaj bodo stranke storile, da bomo hitreje zmanjševali javni dolg in s tem posredno zmanjšali breme podjetij in davkoplačevalcev?

9.            Za kvalitetne nove investicije podjetij.

Kaj bodo stranke storile, da bodo razbremenile podjetja, s tem pa omogočile, da bodo ta lahko več denarja namenila za razvoj in nove investicije?

10.          Za pripravljeno Slovenijo na novo krizo.

Kaj bodo stranke storile, da bomo bolje pripravljeni na novo krizo?

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov smo prepričani, da so odgovori političnih strank na ta vprašanja in posledično dejanja nove vlade v zvezi s temi izzivi ključnega pomena za razvoj uspešnih podjetij v prihodnosti in za višji življenski standard prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Če bomo lahko motivirali visoko strokovne kadre, da bodo razvijali boljše in dražje izdelke in storitve, bomo več zaslužili na trgu. Če bomo več zaslužili na trgu, bo več denarja za razvoj podjetij in plače delavcev. Če bo več denarja v podjetjih, bo več denarja za davke in plače javnih uslužbencev in upokojencev.

Zato pozivamo vse politične stranke, da tem desetim vprašanjem posvetijo največjo pozornost.

Marjan Batagelj, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov:

»Nedopustno bo, če se bomo v času gospodarske rasti obnašali tako, kot da bo to obdobje trajalo večno. Odgovorni posamezniki vedno mislijo naprej.«