201512.11
0

Ob 25 letnici Termo-tehnike tudi otvoritev novega objekta Kronoterm

V Termo-tehniki, kjer že 25 let razvijajo in izdelujejo visokotehnološke naprave za varčno in okolju prijazno ogrevanje in hlajenje, so novembra slovesno odprli nove proizvodno-poslovne prostore v Poslovni coni Trnava v občini Braslovče.

Sodobni poslovni objekt z 62 zaposlenimi pomeni novo prelomnico v razvoju. Na odlični lokaciji, neposredno ob avtocesti na izvozu Šentrupert v Spodnji Savinjski dolini, omogoča letno proizvodnjo preko 20.000 toplotnih črpalk in hladilnih sistemov. Celoten objekt, ki vsebuje tako proizvodne, razvojne, skladiščne, servisne kot poslovne prostore, so gradili po načelih energetske učinkovitosti. Ogrevajo in hladijo ga s tremi lastnimi toplotnimi črpalkami (zemlja/voda, voda/voda, zrak/voda), pri čemer so oblikovali zaključen sistem pri pretoku energije v katerega so vključili tudi izkoriščanje odpadne toplote proizvodnega procesa.

Perspektivnost toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so v Evropi čedalje pomembnejše in priznano “orodje” za uresničitev evropske okoljske in energetske politike na področju ogrevanja in hlajenja. »Toplotne črpalke so trenutno med najbolj konkurenčnimi ali celo najbolj konkurenčne naprave za ogrevanje in hlajenje, saj pri delovanju pridobijo tudi do 80 % energije iz okolice (zemlje, zraka, vode, odpadne toplote industrije).« je prepričan direktor Bogdan Kronovšek, kar je potrdil tudi generalni sekretar EHPA g. Thomas Nowak, ki je prispel iz Bruslja prav za to priložnost okrogle mize in otvoritve objekta Kronoterm.

Sodobna proizvodnja

Investicija v nove poslovno proizvodne prostore je poleg večje kapacitete prinesla tudi možnost postavitve sodobnih tehnoloških linij in opreme, ki odražajo vse novejše principe organizacije proizvodnje. Po meri narejena oprema omogoča vakuumiranje hladilnega sistema, spiranje z dušikom, testiranje tesnosti in polnjenje s hladivom in to v 10x večji natančnosti kot jo predpisuje zakon. Čist in tesen hladilni sistem je ključen za zagotavljanje kakovosti toplotnih črpalk. Poleg tega pa jim nov informacijski sistem omogoča popolno sledljivost vseh vgrajenih elementov in sprotno ugotavljanje morebitnih neskladnosti. Ker še vedno prisegajo na 100% kontrolo, so v zadnjem delu proizvodnje linije ogrevalnih toplotnih črpalk zgradili dve veliki testirni komori kjer na vsaki toplotni črpalki preverijo funkcionalnost in učinkovitost z referenčnimi meritvami.

Nenehno vlaganje v razvoj

Za kvalitetne procese izdelave toplotnih črpalk in produktov samih so v novem objektu investirali več kot 0,5 MIO€ v popolnoma nov razvojni laboratorij, namenjen testiranju vseh tipov toplotnih črpalk. Razvojni laboratorij je popolnoma skladen in določeno merilno opremo celo presega zahteve vseh aktualno veljavnih evropskih standardov in direktiv namenjenim toplotnim črpalkam. Gre za edinstven laboratorij ne le v Sloveniji, ampak tudi v širšem pogledu, saj razpolaga z največjo klimatsko komoro, namenjeno za testiranje toplotnih črpalk zrak voda (moči večje od 45 kW) v tem delu Evrope.

Otvorili so torej najsodobnejši proizvodno-poslovni objekt Kronoterm, ki ima edinstvene proizvodne linije in merilni laboratorij daleč naokoli v Evropi. Rezultat tega pa so viskokakovostne toplotne črpalke pod blagovno znamko Kronoterm.

Fotografije: Podjetje Termo-tehnika, d.o.o.