201805.03
0

Nov rekord za Postojnsko jamo

Park Postojnska jama je še pred uradnim začetkom sezone podrl nov rekord. »Med prvomajskimi prazniki smo imeli v Parku Postojnska jama neverjetnih 40.000  obiskovalcev. Sezona zna biti izjemna. Pripravljamo se, da avgusta ne bomo jamrali, da je turistov preveč. Gostov ni nikoli preveč, slaba je lahko le skrb zanje,« je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. 

V Parku Postojnska jama rekordi v zadnjih letih niso nič novega, kar pa še ne pomeni, da se ne veselijo vsakega posebej. Še posebej zato, ker menijo, da so posledica dobrega dela z gosti, izjemnih lepot Postojnske jame in Predjamskega gradu, predvsem pa strateške usmeritve, da turistično ponudbo tržijo kot celoto. Bodisi da gre za naravno, kulturno, kulinarično ali trgovinsko storitev. Na nivoju storitve ne delajo razlik. V zgolj 6 prazničnih dneh je znamenitosti Parka Postojnska jama obiskalo kar 40.000 obiskovalcev, ker je 38 % več kot lani v istem obdobju. To je v jubilejnem letu, ko obeležujejo 200-letnico odkritja najlepših delov Postojnske jame, dobra napoved tudi za slovenski turizem. Postojnska jama je namreč že desetletja barometer turizma v tem delu Evrope.

Obisk v Parku Postojnska jama naj bo nepozaben

V Parku Postojnska jama so odprti vseh 365 dni na leto, tudi ob sončnih dnevih, ko bi turisti običajno zavili na morje. Toda ne: obiskovalci s celega sveta k njim prihajajo neodvisno od vremena – zaradi dobre izkušnje in doživetja. »Na vlakcu vsi postanemo otroci,« je prepričan upravitelj Marjan Batagelj in resno doda, kako pomemben je pristop: »Trudimo se, da zaposleni v Parku Postojnska jama gostom damo vedeti, da smo tam samo zaradi njih in zato, da jim polepšamo dan! Turizem je vedno nekaj lepega, zato smo tu. Trudimo se, da doživetja ne bi pokvaril nihče, »razen Darsovcev, ki na izvozu za Postojno preverjajo vinjete,« hudomušno doda Batagelj. »Čustvena inteligenca je v turizmu  pomembna. Govorimo o enostavni presoji, ki ni zapisana v nobenem pravilniku. Je le del turistične kulture in želje, da se turistom prikažemo kot prijazna država,« zaključuje.

Postojnska jama: ne le postaja, temveč cilj!

Če je nekoč veljalo, da je Postojnska jama postojanka na poti do morja, v Benetke in do drugih turističnih destinacij, je danes Park Postojnska jama vse bolj priljubljena končna izletniška točka, saj z vsemi atrakcijami nudi toliko doživetij, da v enem dnevu zmanjka časa za vse. Po lanskoletnem odprtju Hotela Jama je Park vse bolj priljubljen tudi zaradi izjemne nastanitve in vrhunske kulinarike z domačimi sezonskimi sestavinami.

Fotografije: arhiv Postojnska jama