201602.29
0

Na Ptuju je zaživela Kreativnica

19. februarja je v najstarejšem mestu v Sloveniji zaživel prvi coworking prostor in podjetniški inkubator, Kreativnica. Ustanovili sta ga uspešni ptujski podjetji, Intera in Databox, ki želita pomagati čim več mladim podjetnikom, pri tem pa upata, da bo ta prostor in mentorstvo pripomoglo k razvoju ptujskega gospodarstva.

Kreativnico zaenkrat naseljujejo štiri mlade ekipe obetavnih startupov. V pičlih petih dneh od objave poziva na spletu sta ustanovitelja Kreativnice​ namreč prejela toliko prijav za sodelovanje oziroma “prebivanje”, da sta lahko med njimi že izbrala štiri zelo zanimive mlade ekipe obetavnih startupov ​.

Soustanovitelj Intere in Databoxa Davorin Gabrovec ter direktor Intere Peter Ladič sta pri tem poudarila: »Tolikšen in tako hiter odziv brez dvoma dokazuje, da se je potreba po tej obliki organiziranja v mestu Ptuj kazala že nekaj časa. Tako v Sloveniji kot po svetu je koncept coworkinga vse bolj razširjen in priljubljen, saj se prilagaja novim načinom dela. Po eni strani gre za to, da je vse več profesionalcev samozaposlenih – ti ob delu od doma ali v lastnih pisarnah pogosto pogrešajo skupinsko dinamiko, ki je sicer značilna za fizično prisotne skupine sodelavcev. Po drugi strani pa vse več ljudi, zlasti mladih, išče lastne poslovne priložnosti in razvija lastne poslovne ideje v obliki startupov, ki v začetnih fazah delovanja še ne ustvarjajo prihodkov in si zato ne morejo privoščiti lastnih poslovnih prostorov.«

Pri izbranih štirih ekipah, ki so že naselile skupno pisarno na Osojnikovi cesti 3, gre za ustvarjalne posameznike različnih profilov, ki bodo razvijali štiri zelo različne poslovne ideje​. Mobilna aplikacija GarageOnNet uporabnikom omogoča vodenje evidenc o vozilih (spremljanje porabe goriva, servisov, zavarovanja, prevoženih kilometrov …). Zadruga Bilka namerava razvijati prehranske in druge izdelke za hišne ljubljenčke iz industrijske konoplje. Z mobilno in desktop aplikacijo VideoCherry namerava izkušen računalniški programer premagati pomanjkljivosti obstoječih platform za deljenje osebnih video vsebin med prijatelji in znanci. KulTurna Špranja ​ pa bo na Ptuju spodbujala inovativne oblike turizma.

V Kreativnici, ki bo zraven delovnih prostorov in pisarniške opreme zagotavljala tudi dragoceno pomoč izkušenih strokovnjakov z različnih področij podjetništva, je na voljo še nekaj prostih mest. Vsi, ki imajo poslovno idejo, potrebujejo pa primeren prostor in vzdušje za ustvarjalno delo, so vabljeni, da se prijavijo na spletni strani Kreativnica.

Fotografije: Intera, d.o.o.