201604.12
0

Koncert v spomin Arsenu Dediću je pustil močan vtis

V Gallusovi dvorani Cankarjevega Doma se je pretekli mesec v imenu slovensko – hrvaškega prijateljstva odvijal koncert v spomin hrvaškemu skladatelju, književniku, pesniku, kantavtorju in prevajalcu, Arsenu Dediću.

Dogodek so zaznamovala znana hrvaška in slovenska imena, predvsem žena pokojnega Arsena, Gabi Novak, odkritje slovenskega skladatelja in dirigenta Bojana Adamiča, ki je s svojim prepoznavnim glasom povsem  osvojila publiko naše bivše države. Pomemben prispevek je dodal njegov sin Matija Dedić, ki je eden najboljših svetovnih jazzovskih pianistov in s svojimi različnimi zasedbami nastopa po celem svetu ter piše glasbo za film in gledališče, njegov zadnji album Matija svira Arsena pa je tudi proglašen za najboljši jazz album leta 2015.

Med hrvaškimi izvajalci je bilo moč slišati Gibonnija, ki s svojimi  edinstvenimi, melanholičnimi, mediteranskimi melodijami, intimno liriko polni stadione in glasbene klube po celem svetu. Koncert je spremljal orkester pod vodstvom Ante Gela, s slovenske glasbene scene pa so se Arsenu prav tako poklonili izjemni glasbeniki in izvajalci, kot so Zoran Predin, Vita Mavrič in Rok Pečečnik. Koncert je popestrila tudi Marija Šegvić, hrvaška dramska igralka, ki je med nastopi posameznih glasbenikov recitirala Arsenove pesmi.

Podporo koncertu so izrazila številna slovenska podjetja, kot Accentec, Akripol, Alkatron, Arag SE, EBS Group – Jelovica, Elektrina, Elektro Ljubljana, Europlakat, Finforti holding, Gorenje, IC Elektronika, Iskra, Iskra Telekom, Krili, Krka, Mijaks investicije, Opara Vido, Orbico, Postojnska jama, Riko, Sibo G, Suzohapp, Star Travel in Interblock, kot glavni pokrovitelj.

Kot častna pokrovitelja sta koncert podprla tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dogodek pa je bil obarvan tudi dobrodelno, saj so del zbranih sredstev namenili Ustanovi Rdeča Žoga, ta pa posredovanje le-teh štirim pomoči potrebnim otrokom. Sredstev so se tako razveselili starši 4 letne Lare, 4 letne Miše, 5 letne Eve in 10 letnega Mihe, katerim življenje ovira cerebralna paraliza. Sredstva bodo porabljena za prepotrebne terapije za boljšo kakovost življenja ter pomoč pri premagovanju njihovih vsakodnevnih ovir.

Polna dvorana je bila med drugim odraz Arsenove priljubljenosti med slovensko – hrvaškim občinstvom, ki je z mnogimi aplavzi podprla nastopajoče goste, ki so z Arsenovo glasbeno dediščino obudili hrvaško legendo in ustvarili zares čaroben večer, ki bo mnogim ostal v spominu, nenazadnje tudi štirim malim borcem in njihovim družinam.

Fotografije: Interblock d.d.