201801.24
0

Komentar SBC – Za višje plače v javnem sektorju en drugi tir. Vsako leto.

Minister Koprivnikar je izračunal, da so zahteve sindikatov javnega sektorja vredne 991 milijonov evrov. Investicijska vreednost celotnega drugega tira je 961 milijonov evrov .

Javnosti je ob današnji prvi stavki uslužbencev javnega sektorja ušla primerjava, da so po oceni vlade zahteve sindikatov vredne toliko kot investicija v drugi tir. Investicijska vrednost drugega tira naj bi bila 961 milijonov evrov, tokratne zahteve sindikatov pa celo 991 milijionov evrov. Pri tem je seveda naložba v drugi tir, na katerega čakamo že desetletja, enkratna, višje plače pa bi bremenile proračun vsako leto po uresničitvi zahtev.

To po mnenju Kluba slovenskih podjetnikov dodatno ponazarja, kako radikalne in absurdne so tokratne zahteve sindikatov javnega sektorja, ki se ob tem sklicujejo na dvoje:

-          odpravo zadnjih kriznih varčevalnih ukrepov in

-          ponovno vzpostavitev plačnih razmerij znotraj javnega sektorja, ki pa so se porušila prav zaradi prav tako radikalnih zahtev posamičnih sindikatov v zadnjem obdobju.

Ob tem je potrebno opozoriti, da bruto povprečna plača v javnem sektorju od leta 2013 bistveno hitreje raste od bruto povprečne plače v gospodarstvu. Ta razlika se je od oktibra 2013 do oktobra 2017 podvojila od 207 na 414 evrov. In to kljub temu, da rastejo tudi plače v gospodarstvu in da je produktivnost dela v Sloveniji v primerjavo s povprečno v EU še vedno nižja kot pred krizo leta 2007.

Krivično je tudi enostransko ukinjanje varčevalnih ukrepov, saj v podjetjih še vedno čakamo na ukinitev višje, krizne stopnje DDV, kriznega 50-odstotnega najvišjega dohodninskega razreda in zvišane stopnje davka od dohodka pravnih oseb. Ti davki niso prizadeli le podjetij, temveč tudi zaposlene v gospodarstvu in potrošnike. Torej večino prebivalcev Slovenije. Krizni ukrepi pa se prednostno odpravljajo le za del slovenske družbe.

Marjan Batagelj, predsednik SBC: »Sindikati so z nenormalnimi zahtevami izzvali cunami. Za talca so vzeli tako državo kot gospodarstvo.«

Goran Novković, izvršni direktor SBC: »Učinki gospodarske rasti se delijo krivično. Na
vrsti bi morale biti davčna reforma za vse zaposlene in razvojne investicije.«