201512.21
0

Kava s podjetnikom Boštjanom Šifrarjem

Z mladimi člani kluba smo se v četrtek, 17.12.2015, odpravili iz Ljubljane proti Škofji Loki, kjer nas je pričakal direktor in lastnik družinskega podjetja SIBO G., Boštjan Šifrar. Podjetnik, ki mu je bila tovrstna žilica položena že v zibel, je to znal tudi dobro izkoristiti, saj je ustvaril eno vodilnih podjetij na področju zapiralne embalaže iz plastike.

Temelji posla segajo v leto 1967, ko se je Franc Šifrar kot obrtnik začel ukvarjati s predelavo termoplastičnih mas, v letu 1976 pa se je razvila še dejavnost orodjarne. Vodenje podjetja je leta 1993 v celoti prevzel sin Boštjan Šifrar. Takrat je 10 zaposlenih izdelovalo izdelke iz plastike na 5 strojih. Že naslednje leto se je podjetje preselilo v nove prostore s površino 1.200 m2, kjer je ostalo 10 let. Leta 2004 se je ponovno selilo v nov objekt, velik 4.200 m2, leta 2013 pa dodalo nove prostore s 12.500 m2.

Podjetje z 260 zaposlenimi in približno stotimi proizvodnimi linijami ima na evropskem trgu zamaškov za zobne paste 30-odstotni tržni delež, na svetovnem trgu pa 15-odstotnega. Svoje izdelke izvažajo v 57 držav po vsem svetu in imajo približno 200 kupcev iz farmacevtske, kozmetične, medicinske in tehnične dejavnosti, med drugimi Glaxo Smith Klein, Procter&Gamble, Sandoz in Henkel. Vsak dan izdelajo deset milijonov kosov zamaškov, na leto pa kar 3,5 milijarde.

Po klepetu ob kavi ter izčrpni predstavitvi podjetja smo si podrobneje ogledali orodjarski ter proizvodnji proces, ki vključujeta rešitve na področju plastične zapiralne embalaže za tube, vsebnike in druge vrste embalaže ter rešitve za tehnično zahtevne izdelke iz plastike za farmacevtsko, medicinsko in elektroindustrijo.

Direktor in lastnik podjetja Boštjan Šifrar je z mladimi člani v sproščenem vzdušju skozi predstavitev lastne zgodbe o uspehu delil svoje poslovne izkušnje. Podjetništvo ter aktualni problemi in izzivi, s katerimi se sooča tudi to škofjeloško podjetje, sta bili znova osrednji temi pogovora.