201507.06
0

II. Konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

Svetovni slovenski kongres je kot nadaljevanja sklopa strokovnih konferenc, ki jih pripravlja že od leta 1998, organiziral II. Konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki je potekala 23. in 24. junija 2015 v prostorih Instituta »Jožef Stefan«, ki je bil hkrati tudi glavni soorganizator. V organizaciji so sodelovali še Društvo VTIS, Društvo mladih raziskovalcev Slovenije ter Slovenian Business Club.

Na konferenci se je zbralo 180 udeležencev iz različnih držav, večina mladih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz Slovenije, Italije, Irske, Velike Britanije, ZDA in Hrvaške. Nadvse pester spored konference se je pričel s sprejemom pri častnemu pokrovitelju predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Konferenca se je nadaljevala na Institutu »Jožef Stefan«, s pozdravnim nagovorom predsednika Svetovnega slovenskega kongresa dr. Borisa Pleskoviča, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Nadje Skale ter predsednika Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), častnega konzula RS v Kaliforniji Thomasa Brandi-a. Program so nadaljevali s prvim uvodnim predavanjem, ki ga je imel direktor IJS dr. Jadran Lenarčič, v katerem je predstavil delo instituta pri mednarodnem sodelovanju ter uspehe njihovih projektov.

Na sporedu je bila že prva okrogla miza konference, ki se je dotaknila tematike odhajanja v tujino, kakšne so izkušnje, pogoji, prednosti pa tudi težave pri študiju tujini. Na njej smo iz prve roke slišali pester nabor izkušenj iz ust študentov, ki trenutno študirajo najrazličnejše panoge v ZDA in Veliki Britaniji. Okroglo mizo smo pripravili v sodelovanju z Društvom VITS, vodil pa jo je njegov predsednik Igor Cesarec. Sodelujoči so odšli v tujino na študij iz različnih razlogov, vsi pa so se strinjali, da začasno bivanje in študij v tujini ponudi vsakemu posamezniku neprecenljivo življenjsko izkušnjo in priložnost za osebno in strokovno rast.

 Okrogla_miha_-_odhajanje_v_tujino[1]

Prvi dan je nato sledila druga okrogla miza, ki jo je vodil Rok Sekirnik in na kateri so sodelujoči spregovorili o svojih izkušnjah o vračanju v Slovenijo po študiju in delu v tujini. Na okrogli mizi so hoteli prikazati predvsem uspešne primere vrnitev, da bi spodbudili pozitivno miselnost in naravnanost pri premagovanju ovir.  Sodelujoči so prihajali iz različnih področij ter z raznolikimi izkušnjami iz tujine, vse pa povezuje ljubezen do domovine in življenja v Sloveniji.

 Okroga_miza_-_vrnitev_v_Slovenijo[1]

Fotografije: Svetovni slovenski kongres

Sledil je tematski sklop predstavitev mladih raziskovalcev in inovatorjev iz sveta in Slovenije. Vodil ga je predsednik Društva mladih raziskovalcev Slovenije Miha Rihar, na najem pa so se predstavili mladi iz Slovenije in sveta, ki so na svojih področjih že poželi prve uspehe.

Zadnji tematski sklop te konference pa je bil z namenom, da se ustvari prostor mreženja mladih talentiranih strokovnjakov in vrhunskih podjetij v Sloveniji. Nemalokrat se zgodi, da imajo nekatera podjetja težave pri pridobivanju perspektivnega kadra, mladi pa ne vedo točno, kje najbolj iščejo določene profile za zaposlitev. Tako je Boris Pleskovič povezoval sklop, kjer so se predstavili uspešna in uveljavljena podjetja, večina izmed njih člani Kluba slovenskih podjetnikov. Povedali so s čim se ukvarjajo, kakšne dolgoročne cilje imajo in kakšne projekte načrtujejo v prihodnje ter kakšne kadre bodo zaposlovali v ta namen. V tem sklopu so vrata svojih podjetij odprla Bojana Korošec (Špica International), Hubert Kosler (Yaskawa Slovenija), Franci Pliberšek (MIK Celje), Ana Laura Rednak (Plastika Skaza) ter Igor Verstovšek (Cosylab).

Še enkrat se je izkazalo, da so strokovna srečanja izredno koristna in pomembna, predvsem pa je pomembno, da se ti stiki in mreženja slovenskih strokovnjakov iz sveta in Slovenije oblikujejo že pri študentih in mladih raziskovalcih.