201702.13
0

Vabilo na okroglo mizo »GENERACIJSKA PRILOŽNOST – prenos lastništva v družinskem podjetju«

Tako v globalnem kot v slovenskem prostoru prevladujejo družinska podjetja. V svetu se njihov delež ocenjuje pri 80 odstotkih, podobno velja za Slovenijo. Družinska podjetja kot oblika lastništva se torej kažejo kot zelo pomembna komponenta trajnostnega gospodarskega razvoja. Zaradi močne navezanosti na podjetje si veliko število lastnikov želi, da bi ga v prihodnosti upravljali njihovi potomci. V Sloveniji naj bi si tako kar 86 odstotkov lastnikov družinskih podjetij lastništvo in upravljanje želelo prenesti na naslednjo generacijo.

Pogosto pa poslovanje po prenosu ni več uspešno ali pa do prenosa sploh ne pride. Le v 30-odstotkih primerov naslednja generacija prevzame in uspešno nadaljuje poslovanje podjetja.

Zaradi teh dejstev organizira Klub slovenskih podjetnikov okroglo mizo z naslovom »GENERACIJSKA PRILOŽNOST – prenos lastništva v družinskem podjetju«, ki bo v četrtek, 16. februarja 2017, ob 16. uri na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Govorili bomo o izzivih, ki se pojavljajo pri prenosu podjetja, pojasnili pa bomo tudi, zakaj je lahko statistika nizkega uspeha po predaji podjetja v okviru družine priložnost ter pot do uspeha za vse druge mlade podjetnike in managerje.

Na dogodku bodo sodelovali lastniki in nasledniki podjetij: Postojnska jama, Roto Group, Lotrič Meroslovje, skupina Rutar iz Avstrije in Prima Aroma iz Italije. Pridružila se bo odvetnica, ki se na Hrvaškem ukvarja s pravom družinskega podjetništva, izsledke raziskav pa bosta predstavila profesorja iz Gea College.

Vljudno vabljeni!