201703.02
0

Dvor Jezeršek med finalisti izbora za najboljšo restavracijo v Sloveniji

Mednarodna prepoznavnost Slovenije, zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev, povečanje obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev, je vodilo in bistvo projekta ter ne le tekmovanje.

Projekt The Slovenia Restaurant Awards je razdeljen v tri nivoje: listo najboljših restavracij je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations).

Seznam najboljših restavacij je bil nato predan v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, ki jo sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo – glasovanje je potekalo zaprtega tipa) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo). Strokovna komisija je restavracije ocenila po skrbno pripravljenih kriterijih, glavno vodilo pa je le eno; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom restavracije. Slovenijo so razdelili na 5 regij: sever, jug, vzhod, zahod in Ljubljano z osrednjo Slovenijo.

Skupaj se je izbralo 140 restavracij po celotni Sloveniji.

Po nekajmesečnih pripravah strokovne komisije in glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva pa so dobili finaliste vseh slovenskih regij. V vsaki regiji so dobili 5 finalistov, z izjemo Ljubljane z osrednjo Slovenijo, kjer je skupno 10 finalistov.

Vse zmagovalne ter tudi preostale uvrščene restavracije bodo objavljene na spletni strani, v turističnih mapah The Slovenia ter knjigi o najboljših restavracijah, ki bo izšla ob koncu pomladi in ponudila obiskovalcem širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije bo v v torek, 21.marca 2017.

17092213_10210707739703958_86595828_n


Seznam 30 finalistov The Slovenia Restaurant Awards sponsored by Diners Club International za leto 2017, razvrščenih po abecednem vrstnem redu.