201711.24
0

Družinski vikend v Kranjski gori

Konec oktobra so se v okviru programa ZPM Moste Polje »Volja vselej najde pot«, s pomočjo Ustanove Rdeča žoga, fundacije SBC, v Kranjsko goro odpravile družine, ki so bile pahnjene v nezavidljivo življenjsko situacijo. V socialno ekonomske in bivanjske stiske pa so nehote padli še otroci, ki so največje bogastvo družbe.

Raziskave kažejo, da je človek brez dela ali cilja, človek brez dostojanstva, ki je osnova za dostojno preživetje in zdrav razvoj njegovih otrok. Ljudje, ki se znajdejo v takih okoliščinah hitro zapadejo v brezup, zaradi česar pa otroci »izgubijo« starše, ki jih potrebujejo za optimalno odraščanje. Izguba službe pomeni tudi izgubo identitete in težave v čustvovanju in odnosih. Preko delavnic se ljudi lahko ponovno ovrednoti in opolnomoči. Raziskave kažejo, da imajo tovrstni tabori terapevtske učinke, saj si starši drug drugemu dajo največjo podporo in spodbudo. Programi delujejo tudi preventivno, zdrav družinski odnos pa pomeni tudi zdravo družbo.

V tabor, ki se je odvijal konec oktobra je bilo vključenih 60 oseb. Skupina je bila nacionalno in kulturno zelo raznolika. Otroci so bili v starostnem razponu od 6 mesecev do 16 let, vključenih pa je bilo 7 družin.

Osrednja tema je bila Strategije soočanja in reševanja velikih stisk in problemov:  Kako sprejeti eksistencialno stisko, spremembe, prepoznati  lastna razmišljanja, čustva in odzive, vedenja ob težjih situacijah, ugotoviti lastne moči, vztrajnost in iznajdljivost ter se naučiti različnih, zdravih načinov soočanja in reševanja težav. Tovrstni vikendi so dobra priložnost tudi za individualno svetovanje ali psihoterapijo. Veliko časa je bilo namenjeno aktivnostim na prostem: priprava drv za večerni ogenj in peko kostanja, pohod po dolini Krnice do Kekčeve koče, sprehod do jezera Jasna, športne igre. Hoja in aktivnosti v naravi so lepa priložnost za izkustveno učenje.

V nedeljo je družine obiskal Denis Porčič – Chorchyp, pokazal je staršem in otrokom, kaj pomenijo borilne veščine, kaj pomeni spoštovati nasprotnika, kako se pripraviti, umiriti pred treningom, nekaj vaj borilnih veščin, obrambe, plesnih korakov in na koncu umiritev ter zahvala/hvaležnost.

Projekti kot je “Volja vselej najde pot” zagotovo pomagajo posamezniku poiskati novo identiteto, nove cilje in novo perspektivo v življenju posameznika. V Ustanovi Rdeča žoga, fundaciji Kluba slovenskih podjetnikov, smo veseli, da smo del še ene uspešne zgodbe, ki se je odvila na družinskem vikend taboru v Kranjski gori.