201703.31
0

Akrapovič sodeluje s podjetjem Volkswagen

Podjetje Akrapovič je predstavilo izpušni sistem, ki ga je razvilo v okviru najnovejšega sodelovanja z enim največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu, nemškim Volkswagnom.

Gre za izpušni sistem R-Performance za novi Volkswagen Golf R, ki je na voljo izključno prek Volkswagna. V sodelovanju z inženirji podjetja Volkswagen R GmbH so pri Akrapoviču razvili odličen izpušni sistem iz titana za Golf R 2017, ki je že v proizvodnji v sodobno opremljeni Akrapovičevi tovarni v Črnomlju. Za njegovo izdelavo so uporabili napredne in inovativne tehnologije, kot so hidroforming, proces globokega vleka in 3D-laserski razrez, ter dele, narejene v Akrapovičevi livarni (Akrapovič je edini proizvajalec izpušnih sistemov, ki ima svojo livarno titana). Izpušni sistem je bil tako razvit na podlagi najvišjih standardov, večkratna testiranja in analize zvoka pa so poskrbeli, da je izdelek zares vrhunski.

Volkswagen Golf R z dvolitrskim motorjem TSI z 228 kW (310 KM) moči in 400 Nm navora, kar mu omogoča, da pospeši od 0 do 100 km/h v 4,6 s, velja za ikono v segmentu športnih kombilimuzin. Skupaj s Volkswagnovim štirikolesnim pogonom 4MOTION si avtomobil zagotovo zasluži ta naziv, z dodanim Akrapovičevim športnim izpušnim sistemom pa vozniku prinaša še več užitka in zadovoljstva.

Oblikovanje idealnega zvoka za model Golf R je bil eden glavnih razlogov za Volkswagnovo sodelovanje s podjetjem Akrapovič. Uporaba naprednih tehnologij, edinstvena oblika, pozornost do detajlov in vrhunska kakovost so poleg zvoka tisto, zaradi česar se Akrapovičevi izpušni sistemi razlikujejo od drugih in prav te lastnosti je nemški proizvajalec tudi iskal. Z intenzivnim inženiringom zvoka med testiranji na dinamometru in cesti, pri čemer so analizirali tudi barvo zvoka, so Akrapovičevi strokovnjaki testirali številne različne prototipe ter ocenjevali zvok v kabini in zunaj nje, da bi dosegli optimalen zvok za vse vozne situacije. Na podlagi tovrstnega poglobljenega procesa so prilagodili, izpilili in ocenili mnoge prototipe, s čimer so dosegli idealno konfiguracijo, ki omogoča popoln zvok. Izpušni sistem zagotavlja brezhiben zvok pri vseh voznih načinih: pri običajni vožnji daje prijeten zvok, pri vožnji na odprti cesti pa poskrbi za prave dirkaške tone, ki se najbolj podajo na dirkališče. Značilni Akrapovičev zvok pride še posebej do izraza pri visokih vrtljajih in menjavi prestav, ko se zasliši navdušujoče pokanje.

Prav tako brezhibna kot zvok je tudi izdelava Akrapovičevega izpušnega sistema R-Performance, ki jo odlikuje neverjetna pozornost do detajlov, zaradi česar izpuh zares izstopa. Zaradi uporabe posebnih titanovih zlitin in naprednih tehnologij je izpušni sistem 7 kg lažji od serijskega, hkrati pa je zaradi teh materialov odporen tudi proti koroziji in visokim temperaturam. S popolnimi zvari ter brezhibno oblikovanimi in ukrivljenimi cevmi, ki izpušnim plinom omogočajo optimalno pot do štirih izhodov – ki spominjajo na megafon, so prevlečeni s posebnim zaščitnim premazom in izstopajo z vgraviranim Akrapovičevim logotipom – izpušni sistem sporoča, da se z njim zares ne gre šaliti, avtomobil pa popelje na še višjo raven in v sam vrh razreda športnih kombilimuzin.

Uroš Rosa, Akrapovičev izvršni direktor:

»Gre za še en pomemben trenutek v Akrapovičevi zgodovini in veseli smo, da smo lahko njegov del. Volkswagen je želel poseben zvok za enega svojih ikoničnih avtomobilov, pri čemer je iskal inovativni in visokokakovostni izpušni sistem z edinstvenim zvokom, ki bi lepo dopolnil podobo Golfa R. Naše izkušnje ter inovativne tehnologije, najsodobnejši proizvodni procesi, napredni materiali in znanje, ki jih uporabljamo za oblikovanje idealnega zvoka, so bili tisti dejavnik, na podlagi katerega se je Volkswagen odločil, da nam zaupa izdelavo edinstvenega sistema z edinstvenim zvokom, zaradi katerega bo ta avtomobil izstopal. Gre za prvi izdelek v okviru tega sodelovanja in vsi smo nad njim zelo navdušeni. Kombinacija Akrapovičevega izpuha in Volkswagnovega Golfa R zagotavlja najboljši in najbolj navdušujoči zvok prisilno polnjenega štirivaljnega motorja, ki izpolnjuje nove predpise, ki so začeli veljati sredi leta 2016, in zelo smo veseli, da smo ga ustvarili skupaj z Volkswagnom.«

Fotografije: Akrapovič d.d.