201411.11
0

Akrapovič je na sejmu SEMA v Las Vegasu predstavil svoje nove izdelke

Podjetje Akrapovič je med 4. in 7.novembrom na sejmu SEMA v Las Vegasu predstavljalo svoje najnovejše izdelke. Med pestrim tridnevnim programom je bil na ogled BMW M4 DTM, opremljen z Akrapovičevim izpušnim sistemom, ki je Marca Wittmanna iz ekipe BMW Motorsport letos pripeljal do naslova prvaka v seriji DTM. 4. novembra je razstavni prostor podjetja Akrapovič obiskal sam prvak, ki je s tem pokazal, da se njihovo uspešno sodelovanje še zdaleč ne konča na dirkalni stezi. Osebje in navdušene oboževalce je z obiskom počastil tudi Joey Hand, voznik iz ekipe BMW Motorsport, ki je že zmagal na dirkah 12 ur Sebringa in 24 ur Daytone.

Poleg tega je podjetje predstavilo tudi najnovejši koncept izpušnega sistema za Lamborghini Aventador LP700-4, kar je izjemno navdušilo ljubitelje eksotičnih avtomobilov. Z njihovim konceptom je že tako odličen avtomobil še boljši,saj poveča moč motorja in prihrani 57 % teže v primerjavi s serijskim izpuhom.
Atraktivni izpušni sistem je nastal s pomočjo obsežnih simulacij CFD, ki so jih Akrapovičevi inženirji uporabili zato, da bi za 12-valjnik razvili najboljši izpušni sistem iz titana. Oblikovan je bil tako, da v celoti izkoristi Aventadorjeve zmogljivosti. V primerjavi s serijskim izpušnim sistemom poveča moč motorja za 9 kW (pri 3.100 vrt/min),* navor pa za 29 Nm (pri 2.100 vrt/min).* Poleg tega zmanjša težo za neverjetnih 17,2 kg (−57 %).*
Sistem iz linije Slip-On daje pri nizkih vrtljajih globlji in polnejši zvok, ki se z višjimi vrtljaji razvije v značilno »rohnenje« 12-valjnika, vendar pri nobeni hitrosti ne ustvarja motečega zvoka v kabini avtomobila. Poleg tega vključuje tudi brezžični sistem krmiljenja ventilov, s katerim lahko voznik sam nastavi glasnejši ali tišji zvok. Deli konceptnega izpušnega sistema iz linije Slip-On so bili z izjemno pozornostjo do detajlov izdelani tudi v Akrapovičevi livarni za precizijsko litje titana, zaradi česar se koncept popolnoma prilega lepo oblikovanemu zadnjemu delu Aventadorja. Piko na i celotni podobi dajejo še posebni izhodi, narejeni iz ogljikovih vlaken in titana, zaradi katerih sistem iz linije Slip-On ravno tako dobro izgleda, kot se sliši in deluje.
Izpušni sistem iz linije Slip-On lahko nadgradimo s kompletom visokokakovostnih lahkih povezovalnih cevi, ki bodo opcijsko na voljo za Lamborghini Aventador. Cevi povečajo zmogljivost tega osupljivega avtomobila, še dodatno zmanjšajo njegovo težo in izboljšajo zvok. Akrapovičevi inženirji so veliko truda vložili v to, da so oblikovali povezovalne cevi, ki proizvedejo vznemirljiv dirkaški zvok 12-valjnika, v katerem uživa voznik, toda tudi mimoidoči, ki do osupljivega zvoka nikakor ne bodo ostali ravnodušni.

Akrapovič Lamborghini

Na sejmu so ameriškemu trgu prvič predstavili še izpušni sistem za BMW M3/M4, težko pričakovano svetovno premiero pa je doživel tudi izpušni sistem iz linije Evolution za Porsche 911 GT3.