201509.17
0

Akrapovič postavil nov standard v izdelavi ultralahkih izpušnih sistemov

Pri podjetju Akrapovič so predstavili najnovejši visokotehnološki ultralahki izpušni sistem, v katerega so vložili vse svoje spretnosti in znanje ter tako izdelali najlažji izpušni sistem s homologacijo za Mercedes-AMG S 63 AMG Coupé.

Izpušni sistem iz titana iz linije Evolution za ta izjemni avtomobil je bil premierno predstavljen na 66. mednarodni avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu. Gre za še en izdelek, ki dokazuje, da je Akrapovič vodilno podjetje in inovator na področju razvoja vrhunskih lahkih izpušnih sistemov.

Izziv, s katerim se je morala Akrapovičeva ekipa spopasti, je bil, kako nadgraditi in še izboljšati že tako impresiven avtomobil, ki velja za enega najboljših na svetu. Oblikovalci in inženirji so se z veseljem lotili te naloge in izdelali izpušni sistem naslednje generacije, ki zmanjša težo, ustvari raznoliko zvočno podobo in izboljša zmogljivost vozila.

Izpušni sistem iz linije Evolution Line je v celoti izdelan iz titana najvišje kakovosti, ki so ga Akrapovičevi tehniki s svojim strokovnim znanjem vrhunsko oblikovali, vključuje pa tudi dele, ulite v Akrapovičevi livarni. Za izdelavo revolucionarnega dela izpuha, aktivnega X-kosa povezovalnih cevi, je bila potrebna izjemna natančnost. Ta kos omogoča, da se izpušni plini z obeh strani motorja mešajo in ustvarijo boljši pretok, kar izboljša zmogljivost. Cilj pri razvoju tega izpušnega sistema je bil tudi povečati zmogljivost in poskrbeti za vzdržljivost. Ker pa lahko temperature med uporabo dosežejo tudi do 800 °C, so bile pri tem skrbno oblikovanem konceptu uporabljene posebne titanove zlitine, ki so za 45 % lažje od jekla. Z uporabo takih specializiranih materialov so lahko Akrapovičevi inženirji oblikovali izpuh, ki je za približno 45 % lažji od serijskega.

Enako pomemben je bil tudi zvok izpušnega sistema in ideja o oblikovanju dveh različnih zvočnih profilov je bil še en velik izziv, s katerim se je morala spopasti ekipa. Strokovnjaki za zvok so poskrbeli za to, da S 63 AMG Coupé – s svojim zaporedjem vžigov valjev in edinstvenim zvokom – iz osemvaljnega motorja izvabi bogat, poln in prijeten zvok, hkrati pa so oblikovali še drug, močnejši rohneči zvok, ki je bolj značilen za ameriške športne avtomobile. S preprostim pritiskom na gumb Akrapovič Sound Kita lahko voznik popolnoma spremeni zvok S Coupéja, saj naprava upravlja aktivni X-kos (prvič uporabljen v Akrapovičevem izpušnem sistemu), ki vključuje vodeno in natančno izdelano loputo ventila, ki omogoča, da izpušni plini pritekajo z obeh strani motorja in se med seboj mešajo. Ko je loputa odprta, je zvok polnejši, bolj tekoč in doneč ter ima rahlo višjo frekvenco, pri zaprti loputi pa so izpušni plini z obeh strani motorja med seboj ločeni, sistem pa ustvarja čist in močan zvok izpušnih plinov , ki udarjajo iz osupljivega Mercedesovega osemvaljnika.

Mercedes-AMG S 63 AMG Coupé poganja mogočni osemvaljni biturbo motor s 430 kW (585 KM) in čeprav je bil poudarek na oblikovanju ultralahkega sistema, je Akrapovičevemu oddelku za raziskave in razvoj uspelo izboljšati tudi zmogljivost motorja. Inženirji so povečali moč za občudovanja vrednih 8,6 kW, pri tem pa so dosegli tudi večji navor pri vseh vrtljajih.

Pri najnovejšem inovativnem izpušnem sistemu iz linije Evolution je bila prvič uporabljena tudi specialna tehnika povezave titana in ogljikovih vlaken, s katero je bila ustvarjena edinstvena površina na izhodih. Ti poudarijo zadek avtomobila in mu dodajo nekaj, kar v popolnosti razkriva Akrapovičevo tehnično znanje in spretnosti.

Predstavitev tega ultralahkega izpušnega sistema naslednje generacije je znak tehnične revolucije, ki jo podjetje Akrapovič sproža s svojim nenehnim prizadevanjem za to, da oblikuje najboljše športne izpuhe na svetu.

VIDEO

Fotografije: Akrapovič d.d.