201701.24
0

Akrapovič in Honda združeno v prvenstvu WorldSBK

Pri Akrapoviču so sklenili novo partnerstvo s Hondino ekipo v prvenstvu World Superbike, s čimer je slovenski specialist za vrhunske izpušne sisteme postal uradni sponzor in tehnični partner Hondine ekipe v sezoni 2017.

Po koncu lanske sezone so v podjetju vse moči usmerili v razvoj novega visoko zmogljivega izpušnega sistema, ki ga bosta na Hondi CBR1000RR Fireblade SP2 v sezoni 2017 uporabljala Nicky Hayden in Stefan Bradl. Akrapovičevi strokovnjaki so skupaj z izurjenimi Hondinimi inženirji razvili nov izpušni sistem za omenjeni dirkalnik, pri čemer so se naslonili na svoje več kot dvajsetletne izkušnje na najvišjih ravneh motošporta, ki so jim prinesle že 108 naslovov svetovnih prvakov. Na podlagi vseh znanj, inovacij in vrhunskih materialov, ki jih ima podjetje na razpolago, so pri Akrapoviču izdelali izpušni sistem, ki je že nared za predsezonsko testiranje, ki se bo začelo v torek, 24. januarja, v španskem Jerezu. Med dvodnevnim testiranjem bosta tako Hayden in Bradl prvič preizkusila svoji novi Hondi CBR1000RR Fireblade SP2, opremljeni z Akrapovičevim izpušnim sistemom.

Pri najnovejšem partnerstvu gre za ponovitev izredno uspešnega sodelovanja, ki je Hondini ekipi prineslo dva naslova svetovnega prvaka v prvenstvu WorldSBK. Osvojil ju je Colin Edwards v sezonah 2000 in 2002. Naslov svetovnega prvaka, dosežen leta 2000, je bil tudi prvi tovrstni naslov za podjetje Akrapovič, zato ima zanj obnovitev sodelovanja še toliko bolj poseben pomen, vsi vpleteni pa poleg tega upajo, da bo prav tako uspešno, kot je bilo v preteklosti.

Novi izpušni sistem je bil za Hondo CBR1000RR Fireblade SP2 izdelan iz posebnih lahkih titanovih zlitin. Sistem je bil zasnovan tako, da izboljša zmogljivost dirkalnika. Podjetje je s svojim znanjem za Hondo razvilo rešitve, ki pomenijo začetek trajnega in plodnega partnerstva, pri čemer bo japonski proizvajalec lahko s pridom izkoristil vse razvojne in proizvodne zmogljivosti Akrapovičevih sodobnih visokotehnoloških prostorov v Sloveniji.

Izpušni sistem se bo na Haydnovi in Bradlovi Hondi prvič podal na dirkalno stezo med testiranjem v Jerezu konec meseca, temu pa bo februarja sledilo še eno uradno testiranje. Sezona se začne konec februarja na Phillip Islandu v Avstraliji, kjer bosta potekali prvi dve dirki, na katerih bosta Akrapovič in Honda začela svoj napad na prvenstvo WorldSBK. Temu bo nato v celotni sezoni sledilo še 24 dirk na 12 različnih dirkališčih po vsem svetu.

Uroš Rosa, Akrapovičev izvršni direktor:

»Gre za še en zelo pomemben trenutek v Akrapovičevi zgodovini, s katerim po lanskoletnem praznovanju 25. obletnice vstopamo v novo obdobje. Za podjetje je velika čast, da lahko ponovno sodeluje s Hondo v prvenstvu WorldSBK, za vse pa ima to še prav poseben pomen, saj smo prav s Hondo leta 2000 osvojili prvi naslov svetovnega prvaka. To je bila za nas potrditev, da smo na pravi poti, veliko pa smo se naučili tudi o osvajanju prvenstev. S Hondo že uspešno sodelujemo v prvenstvih EWC in BSB, razširitev partnerstva na WorldSBK pa je dokaz velikega zaupanja v nas in v to, da bomo Hondi zagotovili najnovejše tehnološke dosežke na dirkaškem področju.«

»Zares se veselimo ponovnega sodelovanja s Hondo in veseli smo, da smo lahko na podlagi več kot petindvajsetletnih izkušenj na področju dirkanja za Hondo Fireblade izdelali izpuh, ki je rezultat uporabe najnovejše tehnologije, inovacij in ekskluzivnih materialov. S tem smo Hondi zagotovili najbolj konkurenčni visoko zmogljivi izpušni sistem, ki je trenutno na razpolago. Hondi bomo zagotavljali tehnično podporo v svojih visokotehnoloških prostorih v Sloveniji, pri razvoju izpušnega sistema pa bomo v nadaljevanju sezone tesno sodelovali z njenimi inženirji. Vsi na oddelku tekmovalne podpore se veselijo tega izziva, s svojimi izkušnjami in znanji pa lahko Hondi zagotovimo vse tisto, kar potrebuje in od nas tudi pričakuje.«

Robert Watherston: vodja tekmovalnega oddelka pri Honda Motor Europe

»Honda Motor Europe z velikim veseljem razširja svoje tehnično sodelovanje s podjetjem Akrapovič, ki je že vrsto let naš ključni partner v prvenstvih Endurance, Road Racing in British Superbikes. S predstavitvijo nove Honde CBR1000RR Fireblade v letu 2017 je prišel pravi čas za širitev tega partnerstva v prvenstvo WorldSBK, ki velja za najprestižnejšo obliko dirkanja z izpeljankami serijskih motociklov. Že naše prejšnje sodelovanje v prvenstvu WorldSBK se je izkazalo za zelo uspešno, podjetju Akrapovič pa je leta 2000 prineslo celo prvi naslov svetovnega prvaka. Z obnovitvijo partnerstva bosta obe podjetji s skupnimi močmi tako spet poskušali osvojiti to lovoriko. Z vidika zagotavljanja najvišje ravni zmogljivosti, inovacij in kakovosti za naše dirkalnike Honda CBR1000RR Fireblade SP2 je Akrapovič preprosto najboljša izbira.«