201607.26
0

45 let po prvem odprtju je hotel Jama že popolnoma prenovljen

Število obiskovalcev Postojnske jame se je preteklo leto povzpelo na 986.000, v primerjavi z minulim letom pa je zraslo za dobrih osem odstotkov. V letošnjem letu pričakujejo, da se bo njihovo število približalo milijonu. Med temi jih je bilo 65 odstotkov iz evropskih, 35 odstotkov pa iz neevropskih držav. Najštevilčnejši obiskovalci so še vedno Italijani in Južno Korejci, porast števila pa beležijo med obiskovalci iz Francije in iz ZDA, Izraela ter Tajvana.

Hotel Jama so v Postojni odprli leta 1971, ko so zgradili avtocesto. Leta 2008 je ustvaril še 35.000 prenočitev, naslednje leto jeseni pa so ga zaprli. Marjan Batagelj je julija 2010 prevzel družbo in po skoraj sedmih letih v prenovljenem hotelu Jama danes že sprejemajo prve goste.

80 sob, 180 ležišč, 40 delovnih mest

Hotel s štirimi zvezdicami lahko sprejeme 180 gostov, je energetsko učinkovit in tehnološko napreden. V njem so uredili kongresne dvorane, ki bodo skupaj sprejele 500 udeležencev, s tem pa je družba vstopila tudi na trg kongresnega turizma. »Želimo doseči 35.000 nočitev na leto, kar je bistveno boljša zasedenost, kot jo imajo ostali slovenski hoteli,« je dejal predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, ki meni, da bo od tega imela koristi celotna regija, saj se bo z odprtjem Jame najverjetneje podaljšal tudi čas bivanja gostov v regiji.

Veliko vlagajo tudi v jamo

13. in 14. 7. 2016 sta datuma, ki se bosta zapisala v zgodovinsko knjigo njihovih človeških ribic in jame. S tema datumoma in še zadnjima izleženima ličinkama se je končalo izleganje človeških ribic. Od prvotno izleženih 64 jajčec imajo zdaj 22 mladih ličink. Vse so v njihovem jamskem laboratoriju, ki je sprva deloval kot improvizirano nadzorovano okolje za jajčeca. Iz tega je počasi nastal pravi laboratorij, prilagojen potrebam ličink in biologov. Tam jih ne samo preučujejo, ampak se od njih tudi učijo.

V petek so najstarejšim in največjim ličinkam ponudili prvo pojedino, te pa so jih v soboto zjutraj pozitivno presenetile in razveselile pri prvem poskusu hranjenja. Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj vedno poudarja, da »jama ve«. Ve, kdaj in kaj potrebuje, koliko lahko prenese in česa ne mara. Zato je toliko bolj zanimivo, da je bila prva »jamska pojedina« 16.7.2016, prav na dan, ko je Batagelj praznoval 6. obletnico nakupa podjetja Postojnska jama in prevzema upravljanja naše največje turistične jame, ki na vrhuncu letošnje sezone znova beleži izjemno število obiskovalcev. In medtem ko so obiskovalci polnili jamo, so mali zmajčki očitno jedli tudi v čast hotelu Jama, ki je pred 45 leti prav 16.7.1971 prvič odprl svoja vrata.

Marjan Batagelj_arhiv Postojnska jama

Fotografije: Iztok Medja za Postojnsko jamo d.d.