201712.22
0

28. Žive jaslice v Postojnski jami

Postojnska jama je danes medijem predstavila letošnje – že 28. žive jaslice v Postojnski jami. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame, Marjan Batagelj je s predajo stare palice Jožefu – ta se prenaša iz leta v leto, simbolično odprl letošnje žive jaslice. Te nadaljujejo tradicijo jamskih živih jaslic, a z nekaj novostmi in še bogatejše kot doslej. Predstave živih jaslic bodo javnosti na ogled od 25. do 30. decembra. Postojnske žive jaslice so bile prve žive jaslice v Sloveniji, izhajajo pa iz zgodovine saj je Frančišek Asiški postavil prve jaslice leta 1223 prav v votlini. Tradicija živih jaslic, široko in bogato sodelovanje z umetniki in lokalno skupnostjo ter zgodovinska dejstva, dajejo jamskim živim jaslicam dodatno težo.

2100 barvnih luči bo razsvetljevalo 5 kilometrsko podzemno pot po kateri se obiskovalec poda v doživetje biblijske zgodbe, saj je ta uprizorjena v 16 prizorih ob turistični poti. Približno deset članska najožja organizacijska ekipa že od septembra aktivno vodi priprave na jaslice (od kreativnih zasnov, izboljšav, poprav scenarija do avdicij in priprav kostumov), dvajset članska ekipa pa od minulega tedna pripravlja jamo na dogodek. Na vsakodnevnih predstavah sodeluje do 150 nastopajočih. Letošnje predstave bodo ponudile tri vrhunske glasbene točke na katerih bo Postojnska jama gostila tudi pevsko divo Ireno Yebuah Tiran in legendarnega Ota Pestnerja. Oto Pestner, ki obvlada božične melodije, bo s svojim žametnim glasom olepšal prizor Rojstva – vrhunec petkilometrske podzemne predstave, Irena Yebuah Tiran pa bo poskrbela za zadnjo in najbolj pompozno točko v Koncertni dvorani. Oba bosta zapela na prav vsaki predstavi šest dni trajajočih jaslic. V glasbenih točkah se jima bo pridružila Tea Saksida, ki že več let nastopa v živih jaslicah in ki zna s svojim glasom poskrbeti za kurjo polt, zato ji bo letos pripadla čast nastopa na največjem prizoru na Veliki gori. K sodelovanju smo organizatorji znova povabili tudi dolgoletno režiserko jaslic – Gabrijelo Brovč, ki že 24 let sodeluje pri organizaciji jaslic in magično gledališče Serpentes, ki skrbi za avdio-vizualne efekte in čarobne, še bogatejše kostume, ki pričarajo pravljičnost predstav in pompoznost.

POSEBNA SODELOVANJA Z UMETNIKI

Mednarodno priznana umetnica Ejti Štih je za Postojnsko jamo pripravila posebno razstavo instalacij z naslovom Jaslice sveta, ki upodablja različne običaje, praznovanja in obeleževanje božiča z vseh celin. Jaslice sveta so pripotovale iz daljne Bolivije, kjer Ejti Štih živi in deluje. Ta se je med tiskovno konferenco predsednika uprave Postojnske jame, d.d.  javila v živo in prenesla svoje sporočilo obiskovalcem Postojnske jame:  “Jezus se rodi vsako leto, vsak božič verniki obnovijo svojo vero. Jezusovo rojstvo naj prinaša veselje, saj se je rodilo še eno dete v ta svet, ki je velik in pisan. Moje jaslice, ki prihajajo iz latinsko ameriškega sonca v temo Postojnske jame, prinašajo  luč upanja za boljši svet za vse.”

Na promenadi pred vhodom v jamo je na ogled tudi razstava fotografij z zgodbami, ki jih je razkril svetovno priznani fotograf Ciril Jazbec. Razstava z naslovom Skrite zgodbe izpostavlja nastopajoče v živih jaslicah, sicer ljubiteljske igralce, ki v času predstav svoja življenja postavijo na stranski tir.

Metka Prezelj iz Idrije, sicer z manj globalne slave, a enako mero srčnosti,  je za Postojnsko jamo izdelala svoje jaslice iz mikane volne, podobne tistim, ki so odpotovale tudi v Rim.

POSLOVANJE PODJETJA

Upravitelj Postojnske jame Marjan Batagelj je na novinarski konferenci predstavil poslovne rezultate podjetja, investicije in pomembne prelomnice v iztekajočem se letu, ki je tudi najboljše v zgodovini turističnega obiskovanja Postojnske jame. Certa, Jezersko, turistično povezovanje, uspešna rast in razvoj zmajevih mladičkov in vedno večja globalna prepoznavnost jamskega laboratorija, 38. milijonti obiskovalec, prenova izstopnega perona in podpis pogodbe za nakup novih vlakov, nova sodelovanja z znanstveniki in mediji iz celega sveta,  poslovne in marketinške nagrade ter priprave na 200 letnico odkritja jame so ključni dogodki, ki so najbolj zaznamovali letošnje leto.

Fotografije: Iztok Medja za Postojnsko jamo